Home

Achtergrond 304 x bekeken

Overheden investeren 30 miljoen in Friese kassen

De provincie Friesland, de gemeente Franekeradeel en de Dienst Landelijk Gebied (DLG) investeren 30 miljoen euro in de ontwikkeling van 145 hectare groentekassen in Noordwest-Friesland.

De investering moet tot duizend nieuwe banen leiden om de hoge werkloosheid en lage arbeidsdeelname in het gebied terug te dringen.

"Als de werknemers voor 80 procent Polen zijn, hebben we iets niet goed gedaan'', aldus wethouder economische zaken Thiadrik Twerda (PvdA) van Franekeradeel vandaag.

In Noordwest-Friesland staat nu 50 hectare kassen, waarin vooral paprika's, tomaten en komkommers worden geteeld, voor onder meer supermarktketen Albert Heijn. In 2016 moet dat bijna 200 hectare zijn. De betrokken overheden leggen de infrastructuur voor het bouwen van kassen aan, waarna de bedrijfskavels worden verkocht. Naast de overheidsinvestering van 30 miljoen, verwacht Twerda nog eens 110 miljoen euro aan investeringen door het bedrijfsleven voor het bouwen van de kassen.

De tuinders in Nederland schreeuwen om ruimte. Ondernemers die al in Noordwest-Friesland kassen hebben, hebben onderzocht of verhuizing naar Spanje of de Groninger Eemshaven een optie is. Wethouder Twerda denkt daarom dat de kavels wel vol komen.
De ondernemers moeten wel aan strenge eisen wat betreft lichtvervuiling voldoen. De gevels van de kassen mogen 's nachts geen straalje licht doorlaten, het glazen dek slechts 2 procent van het geproduceerde licht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.