Home

Achtergrond 280 x bekeken

Open deur over zuivelfusies

Secretaris Folkert Beekman van het Productschap Zuivel zei het op de jongerendag van Campina klip en klaar: ook na de beoogde fusie van die zuivelonderneming met Friesland Foods is de schaalvergroting niet ten einde.

Vrijwel zeker volgt het samengaan met een buitenlandse onderneming. De tekst van Beekman wordt op een opmerkelijk tijdstip uitgesproken. De fusie van de Nederlandse zuivelreuzen is nog lang niet zeker. Alle neuzen - intern en extern - moeten nog dezelfde richting op wijzen en er valt (financieel) veel te regelen voordat de leden van beide coöperaties het gevoel hebben dat zij voor het nieuwe bedrijf gelijk zijn.

Slechts door die vroegtijdige blik op de toekomst maakt Beekman wat los. Inhoudelijk gezien is het natuurlijk helemaal niet opmerkelijk wat hij verkondigt. Het staat als een paal boven water dat de komende jaren verdere schaalvergroting plaatsheeft. Niet alleen bij primaire bedrijven, maar zeker ook bij de verwerkende industrie. Alle economische en politieke signalen wijzen daarop.

Wat dat betreft trapt Beekman, samen met coöperatiedeskundige Otto van Bekkum, een open deur in. Toch is het goed dat zij zich zo uitspreken en wijzen op wat komen gaat. Eigenlijk wijzen zij op het belang van een bestendige, coöperatieve bedrijfsstructuur. Dat is nu bij de fusie Friesland-Campina ook de kernvraag. Alleen als de samensmelting in dat opzicht slaagt, is verdere expansie mogelijk.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.