Home

Achtergrond 194 x bekeken

'OPEC houdt productie gelijk'

In Wenen is vandaag de vergadering van de OPEC-landen geopend.

Analisten verwachten niet dat de organisatie besluit om de productie om hoog te brengen. Uitspraken van verscheidene lidstaten duiden op het gelijkblijven van de oliestroom.

Onder meer de Verenigde Staten oefenen druk uit op de OPEC, de Organisatie van Olie Exporterende Landen, meer olie op de markt te brengen om de gevolgen van de hoge olieprijs te dempen. Maar de OPEC vindt dat de prijs niet het gevolg is van een tekort op de markt. Eerdere productieverhogingen dit seizoen hebben ook niet geleid tot een daling van de prijs, aldus de organisatie.

Voor het begin van de bijeenkomst in Wenen meldde de Iraanse minister van Olie dat alle lidstaten tegen een verandering van het productieniveau waren. Ook de Saudische afgevaardigde liet zich in deze termen uit.

De OPEC is bezorgd over de eventuele gevolgen van het afzwakken van de Amerikaanse economie voor de vraag naar olie. De organisatie stelde vorige week in haar maandelijkse rapport te verwachten dat de wereldeconomie dit jaar met 4,7 procent groeit, in plaats van de 5,3 procent die de organisatie eerder had voorspeld.

Een vat ruwe olie kostte vandaag 91,26 dollar. Vorig jaar bereikte de prijs nog een recordstand van boven de 100 dollar.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.