Home

Achtergrond 497 x bekeken

Noordelijke onenigheid over muskusrattenbeleid

Rattenvangers Jan Mossel (links) en Flip Kraster inspecteren ten westen van het Oldambtmeer enkele door muskusratten gebouwde winterhutten.

Vorig jaar vingen 35 bestrijders in totaal 25.000 muskusratten. Gedeputeerde Henk Bleeker kondigde deze week aan om bij wijze van proef op bepaalde lokaties van in totaal 5.000 hectare te willen stoppen met het jagen op ratten. Volgens critici van het huidige beleid zal na een korte groei van de populatie het aantal ratten weer afnemen en stabiliseren. Het waterschap in Friesland is bang dat het aantal ratten zo groot wordt dat velen de oversteek naar Friesland zullen gaan maken. Dan zou het huidige aantal van 52 Friese bestrijders moeten worden uitgebreid. Foto Koos van der Spek

Akkerbouwer Marc Simons (l) uit het Limburgse Roosteren ontvangt als eerste een zending bietenzaad van afzetvereniging Covas uit Ittervoort. De komende weken krijgen boeren in heel Limburg het zaad. In totaal moet dit seizoen 6.100 tot 6.200 hectare suikerbieten in de hele provincie groeien, vertelt John Schoonbroodt, hoofd agrarische dienst van Covas. Volgens hem hebben boeren het nu nog te druk met bemesting en andere gewassen om bieten in te zaaien. Foto Twan Wiermans

Medewerker Bert Hamoen van installatiebedrijf Wateler uit Minnertga monteert een nieuwe afsluiter op een mestsilo van akkerbouwer Bosker in Westerlee. Er wordt veel mest uit de intensieve veehouderij aangewend in de akkerbouwgebieden. Het uitrijseizoen is in volle gang. Akkerbouwers zorgen ervoor dat ze beschikken over voldoende opslag voor de mest. Foto Koos van der Spek

Bas van der Waal zet het mes in eerste kropjes eikenbladsla van het nieuwe seizoen. "Het kropgewicht is nog erg laag", erkent hij. "Maar voor de prijs van zes dubbeltjes die handelaren er voor geven laten wij de kropjes van zo’n 150 gram niet staan." De nu geoogste sla is op 10 december geplant bij een plantdichtheid van 18 stuks per vierkante meter. "De laatste dagen heeft licht tot matig gevroren", stelt hij. "Het kost ons inderdaad extra gas. Maar het winterweer zorgde wel voor dat de roodbruine kleur dieper en intenser is geworden." Foto Clement Mol

Loonbedrijf Boven uit Finsterwolde is vandaag begonnen met het verspreiden van de stalmest bij melkveebedrijf De Haan in Beerta. De Haan heeft de mest opgeslagen in een overdekte mestsilo met een vloer van beton. Het bedrijf heeft drie soorten stallen. De negentig Holstein-koeien staan aangebonden in een Hollandse grupstal. De droge koeien staan in een potstal en de kalveren en pinken in een ligboxenstal. De drijfmest wordt verspreid met behulp van een sleepvoet. De Haan beschikt over 68 hectare grond. Foto Koos van der Spek

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.