Home

Achtergrond 246 x bekeken

Nog geen rubbermat bij kalveren

De verplichting om kalveren te houden op rubberen matten wordt opgeschort. Eerst moet er een grootschalig praktijkonderzoek worden gedaan.

Een Kamermeerderheid steunt een motie van de SGP, die hierom vraagt. Volgens Kamerlid Bas van der Vlies zijn de onderzoeksresultaten op dit punt niet eenduidig.

Landbouwminister Gerda Verburg bepleitte in haar Nota dierenwelzijn invoering van de rubberen matten per 2009. De plicht zou moeten gelden voor kalveren die niet zijn gehuisvest op stro; een harde, gladde ondergrond zou niet diervriendelijk zijn.

Vandaag bij het debat over haar nota zei de minister signalen te hebben dat de rubberen matten niet praktijkrijp zijn. Ze is bereid alternatieven te onderzoeken. Wel wil ze zo snel mogelijk tot een oplossing komen. Eerder zei Verburg dat kalverhouders de matten goed schoon moeten houden.

Directeur Henny Swinkels van de VanDrie Group is tevreden met de uitkomst van het debat. Hij verwacht niet dat de matten worden ingevoerd.

De Kamer diende vandaag ruim zeventig moties in. Het gros was afkomstig van de Partij voor de Dieren. Verburg ontraadde zo goed als alle moties van de PvdD – die overigens geen van alle op een meerderheid kunnen rekenen.

Die meerderheid lijkt er wel voor moties van het CDA om te komen tot een centrale registratie van het gebruik van diergeneesmiddelen (samen met de PvdA) en tot een privaatrechtelijke orde voor dierenartsen. De Kamer stemt volgende week dinsdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.