Home

Achtergrond 188 x bekeken 2 reacties

'Niet laten opjagen door nieuwe fruitrassen'

De Nederlandse fruitteelt hoeft zich niet te laten opjagen door de stroom nieuwe innovatieve rassen op de markt, stelt de NFO.

Nu Next Fruit Generation (NFG) met een roodvlezige appel lijkt te komen, is het particuliere bureau sneller dan het rassenbureau Inova Fruit. Ook dit bureau (eigendom van de teelt) werkt met buitenlandse onderzoekers aan zo’n innovatief appelras. "Ik word er niet zenuwachtig van. Het gaat om kansen en als NFG het goed doet, komen er kansen bij voor de teelt", zegt Johan van Haarlem, voorzitter van de NFO.

Hij zal telers niet adviseren wel of niet in te stappen op de marktrassen. "Je moet goed kijken hoe betrouwbaar het is en hoe je aan je centen komt. Het is een kwestie van goed die risico’s afwegen. De consument beslist. NFG zegt ingang te hebben bij supermarkten en zoeken daar telers bij. Het is een andere insteek, maar er is niets mis mee."

Wel moeten telers beseffen wat de positie van de teelt is. Inova Fruit zorgt ervoor dat de telers eigenaar blijven van het ras en bepalen hoeveel geproduceerd wordt en wat de kwaliteitseisen zijn. Bij NFG zijn telers niet de eigenaren. "Het lijkt een beetje op wat er in de varkenshouderij of aardappelen gebeurt. Je teelt op contract."

Ook is de aanpak anders bij Inova Fruit. Er is meer tijd voor onderzoek dan bij particuliere initiatieven, stelt Van Haarlem. "Binnen Inova doen we ook een gebruikswaarde-onderzoek en kijken we naar rasechtheid. Dat dient geborgd te worden. Je kunt een goed verhaal hebben, maar het moet ook kloppen. Dat kost tijd."

Volgens Van Haarlem is koortsachtig streven naar een snelle introductie geen goed alternatief voor Inova Fruit. "Bij de introductie van de nieuwe Inova-rassen hebben we ons ook laten opjagen. We hebben 4 rassen op de markt gebracht in plaats van doorselecteren en er met uiteindelijk twee komen."

De concurrentie zal in de toekomst meer op rassen uitgespeeld worden, verwacht hij. "Nu concurreer je als Elstar-aanbieders met elkaar. Straks gaat dat om clubrassen. Wie heeft de kwaliteit het beste voor elkaar. Die kant gaat het op."

Of registreer je om te kunnen reageren.