Home

Achtergrond 286 x bekeken 10 reacties

Meer tegenstanders verruiming quotum

Het aantal tegenstanders van een verruiming van het Europese melkquotum neemt toe.

Dit melden althans Duitse bronnen op gezag van contacten binnen het speciale landbouwcomité (CSA) van de Europese Commissie.

In het CSA van deze week stemde naast Duitsland, Frankrijk, Finland en Oostenrijk ook Malta tegen een groter melkquotum. Dit is weliswaar een heel klein lidstaatje, meer in de quotumdiscussie tellen momenteel alle stemmen. De tegenstanders beschikken momenteel net niet over een blokkerende minderheid. Zoals de situatie er nu voorstaat, kan een quotumverruiming met 2,5 procent per 1 april net doorgaan.

LTO-vakroepvoorzitter rundveehouderij Siem-Jan Schenk verwacht dat de voorgestelde verruiming het gaat halen. "De voorstanders vertegenwoordigen toch een ruime meerderheid in de Landbouwraad. Dan kunnen Duitsland en Frankrijk wel zeggen dat zij veertig procent van het Europese quotum vertegenwoordigen, maar bijna heel het resterende quotum is in handen van de voorstanders van verruiming. Ik zie ook niet direct een verschuiving in die verhouding optreden, of het moet zijn doordat lidstaten afspraken met elkaar maken over andere dossiers."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  dirk

  Hoezo grote meerderheid schenk Er is in nederland nog nooit een goede afspiegeling geweest van voor en tegenstanders kijk daar maar eerst naar Dat de lto bonzen voor zijn is iets anders dan de achterban van lto want die is verdeeld komt nog bij dat de nmv tegen is En wie vertegewoordigd lto nog geen 50% van de melkveehouders

 • no-profile-image

  willem

  Er is een simpele conclusie, Mensen die veel melkquoutum hebben bij gekocht en veel hebben geinvesteeerd zijn tegen verruiming en mensen met een lage kostprijs en verstandig zijn geweest om de kostprijs laag te houden zijn voor verruiming. Dus een duidelijke conclussie.

 • no-profile-image

  willem

  Meer produceren is van mij ook niet nodig, maar die beperking dat je het ene jaar het quotum niet vol krijgt en het andere jaar moet je melk bij leasen , daar word ik zo moe van. Trouwens veruiming van het quoutum wil nog niet zeggen dat de prijs ook daalt. Als wij niet extra produceren doen andere landen ( italie bv ) het wel. De vraag naar melk stijgt wereld wijd wel.

 • no-profile-image

  Jan Olde Rechterschot

  Siem Jan begrijpt er nog steeds niets van, een klein deel van zijn achterban blijkbaar ook niet.
  MEER MELK BETEKENT LAGERE PRIJS
  Begrijp niet wat die gek bovenaan een boeren organisatie doet.

 • no-profile-image

  willem

  Nee, niemand is verplicht om vol te melken, maar wel verplicht om er niet overheen te melken. Dit geeft het ene jaar bij het andere toch vaak problemen
  omdat je een zo hoog mogelijk inkomen wil halen.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Willem ben het gedeeltelijk met je eens.
  Maar waarom moeten we nou juist meer produceren . Ik werk ook met een lage kostprijs .Ik heb liever geen quotum verruiming en een goede melkprijs dan wel verruiming en de melkprijs word lager je hebt alleen maar meer werk en je schiet er niks mee op

 • no-profile-image

  ton

  Als ik zo onderstaande reacties lees is er weinig behoefte meer melk te produceren. De indruk ontstaat dat het een verplichting is het quotum en de voorgestane verruiming vol te melken. Niemand is verplicht de 2% verruiming vol te melken, zoals ook vóór de quotering niemand verplicht was meer te melken dan hij wou. Het is een recht je quotum vol te melken, geen plicht. Zoals al terecht is opgemerkt; we kunnen de ruimte laten liggen, dan melken andere landen buiten Europa het wel vol en hebben we het nakijken.

 • no-profile-image

  jos

  Even tegengas. wat heeft 20 jaar quotering bijgedragen aan onze melkprijs? Waarom is de melkprijs nu gestegen? Wie profiteren daar relatief gezien, wereldwijd het meeste van en wat is daarvan op langere termijn de consequentie voor onze afzet? Wat zijn de gevolgen van de gestegen melkprijs voor onze kostprijs?
  Mijn conclusie: zuivel is internationaal gebeuren, quotumverruiming is goede zaak voor bedrijfsontwikkeling op langere termijn. Een -te- hoge melkprijs is leuk voor het banksaldo maar bedrijging op concurrentiekracht langere termijn.

 • no-profile-image

  stefan

  als campina of ander zuivel concern nu al niet de bedrijfs quotum nu al niet vol krijgen waarom zal je dan 2 procent quotum veruiming doen dat heeft dan helemaal geen zin want dan moeten melkveehouders meer koeien melken.
  en nu het er zo voorstaat dan zijn er geen koeien meer te kopen en als je het koopt zijn ze veel te duur. dus mijn conclusie is dat de quotum veruiming maar volgend jaar moet.

 • no-profile-image

  MELKVEEHOUDER

  Waarom willen wij als maar meer en meer, zijn we nooit tevreden met wat we hebben.
  Ik ben voor een gereguleerde melkqoutum systeem. Als er te weinig is en de vraag is groot, iets verruiming toestaan zolang dit niet ten koste gaat van de melkprijs. Is er weer iets teveel, gelijk weer korting op het melkquotum.
  Dit is voor iedere producent het beste en ook het milieu is hierbij gebaat.
  Zo ontvangt de melkveehouder een fatsoenlijke prijs en blijft het leuk.
  Wat heb je eraan als je tegen de klippen op gaat produceren voor een lagere prijs.
  De werkdruk neemt toe en de tijd voor het sociale leven schiet er bij in.
  Er is meer dan de boerderij.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.