Home

Achtergrond 231 x bekeken

Langer vakantie voor gepensioneerden in bijstand

Arme gepensioneerden die afhankelijk zijn van aanvullende bijstand mogen langer vakantie vieren dan jongeren.

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vandaag een wetswijziging van PvdA-vicefractievoorzitter Mariëtte Hamer aangenomen, waardoor 65-plussers in de bijstand elk jaar maximaal 26 weken, ofwel een half jaar, in plaats van dertien weken in het buitenland mogen verblijven.

De Kamer is bezorgd over het toenemend aantal ouderen dat door een onvolledige AOW onder de armoedegrens terechtkomt en afhankelijk is van de bijstand. Deze gepensioneerden zouden ten onrechte worden geconfronteerd met bijstandsregels die mensen moeten stimuleren aan het werk te gaan. Dat is volgens Hamer niet logisch, omdat voor 65-plussers immers geen werkplicht geldt.

Ongeveer 425.000 65-plussers hebben momenteel een onvolledig staatspensioen, omdat zij tussen hun 15e en 65e niet aldoor in Nederland hebben gewoond. Voor elk ontbrekend jaar wordt de AOW met 2 procent gekort. Vooral veel migranten die op latere leeftijd naar Nederland zijn gekomen, hebben een AOW-gat. Zij hebben ook vaak de behoefte hun geboorteland te bezoeken.

De meeste mensen met een AOW-gat hebben al werkende voldoende aanvullend pensioen opgebouwd om rond te kunnen komen. Maar ruim 27.000 65-plussers ontvangen nu aanvullende bijstand. De verwachting is dat meer ouderen daar recht op hebben, maar dat niet weten. Ook neemt hun aantal toe door de vergrijzing.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.