Home

Achtergrond 239 x bekeken

Landen meer invloed in teelteisen GlobalGap

Landen en regio's krijgen meer invloed in het opstellen van de teelteisen voor GlobalGap.

Die wijziging wordt voorbereid in de herziening voor 2010, stelt Ad Klaassen, secretaris van de koepel voor afzetorganisaties Dutch Produce Association (DPA). Buiten Nederland blijkt de instelling van nationale werkgroepen moeizaam te verlopen.

GlobalGap krijgt zo'n internationaal karakter dat er een meer regionale invulling nodig is. "Straks worden voorstellen op wereldniveau gedaan en per regio ingevuld. In China zijn de teeltomstandigheden toch veel anders dan in bijvoorbeeld Nederland", stelt Klaassen.

Nederland heeft al een nationale werkgroep die de Engelstalige stukken vertaalt naar de Nederlandse teelt. Daar komt straks nog een interpretatiebevoegdheid bij, verwacht DPA. Het is een voorstel waarmee een werkgroep binnen GlobalGap groente en fruit momenteel werkt.

Nederland blijkt voorloper op het vlak van nationale invulling, bleek bij de bijeenkomst van nationale werkgroepen vorige week in Berlijn. "De invulling van nationale werkgroepen blijkt buiten Nederland vaak een moeizaam proces. Nederland is hierin een voortrekker." Dat wil niet zeggen dat het toezicht op de nationale uitvoering buiten Nederland te wensen overlaat, stelt hij.

Vorig jaar liet The Greenery scherpe kritiek horen op de betrouwbaarheid van het systeem. De controle verschilt per land en toezicht op de uitvoering schiet tekort. Ook is er bij de controle op residuen teveel beleidsvrijheid, waardoor veel afnemers extra eisen stellen op dat punt.

Klaassen signaleert nu een verbetering. "Wat dat betreft zijn onze gebeden verhoord. GlobalGap heeft een zwaar integriteitsprogramma opgestart, waarbij onafhankelijke controleurs de uitvoering door certificeringsbedrijven controleren. We zijn daar heel blij mee."

Of registreer je om te kunnen reageren.