Home

Achtergrond 299 x bekeken 2 reacties

LTO: toezegging Natura te mager en te vaag

De tegemoetkoming van minister Verburg inzake Natura 2000 gaat voor LTO niet ver genoeg.

Dat hebben bestuurders onmiddellijk na het Kamerdebat vanmiddag verklaard. De minister is bereid de definitieve aanwijzing van Natura 2000-gebieden uit te stellen tot 2010 als provincies de resultaatsverplichting aangaan om voor die gebieden uiterlijk september 2009 de beheerplannen klaar te hebben.

LTO vindt dat ook moet gelden voor die gebieden die het rijk zelf in beheer geeft. Voor ruwweg tweederde van de natuurgebieden op het land zijn provincies verantwoordelijk voor de beheerplannen, voor een derde het Rijk (Staatsbosbeheer). "Het uitstel moet ook gelden voor de gebieden die onder het rijk vallen", aldus de LTO-bestuurders Tammo Beishuizen en Henk Brink.

Verder vinden ze Verburg veel te vaag in haar opmerkingen dat ze nog wil kijken naar de heftig omstreden aanwijzing van nieuwe natuur, een schaderegeling voor gedupeerden en versoepeling van de ammoniakdepositie.

De Overijsselse gedeputeerde Piet Jansen reageert positief over de tegemoetkoming van minister Verburg, hoewel hij ook vaststelt dat ze met de resultaatsverplichting de verantwoordelijkheid wel heel sterk bij de provincies neerlegt. Jansen verwacht dat de meeste provincies op haar voorstel zullen ingaan. Dat zal echter afhangen van de nader te maken afspraken.

Zie ook: Ruimte voor provincies bij Natura 2000

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vinkeveen

  Vaag en nog eens vaag. Kiest de overheid voor natuur..oké maar geef de gedupeerde boeren een nieuwe toekomst in de breedste zijn des woords. Zorg voor een win win situatie...de natuur de natuur maar de boer een goede toekomst. Het is al erg genoeg om met je gezin te moeten verhuizen omdat een ander dat voor jouw beslist!
  Maar let op: In de komende 20 jaar moet de sector de voedselproductie verdubbelen om aan de vraag te kunnen voldoen en daar is ruimte voor nodig!

 • no-profile-image

  gert

  hoe vager ,hoe onbetrouwbaarder

Of registreer je om te kunnen reageren.