Home

Achtergrond 516 x bekeken 1 reactie

'Klimaatbossen wel degelijk zinvol'

Het planten van bomen om CO2-uitstoot te compenseren heeft wel degelijk zin, zegt Eveline Trines, expert op het gebied van klimaatverandering.

Bomen planten om het klimaat te redden heeft geen zin, zo stelde het Wereld Natuur Fonds (WNF) afgelopen zaterdag in de Volkskrant. Eveline Trines (44), internationaal expert op het gebied van bossen en klimaatverandering, zegt vandaag in de Volkskrant dat het WNF dat verkeerd ziet. Met ingang van 1 april neemt Trines de leiding op zich over de Nederlandse stichting Face, die klimaatbossen helpt aanleggen en beheren.

Een van de bezwaren tegen klimaatbossen is dat de CO2 die daar wordt opgeslagen in bomen op de lange duur toch terugkomt in de atmosfeer. Vastleggen in bossen is dus niet echt duurzaam.

Trines: "Dat is een cynische redenering, maar op zichzelf wel juist: als een boom omgaat, komt de opgeslagen CO2 uiteindelijk weer terug in het systeem. Ontwikkelingslanden die met onze steun bossen aanleggen, zouden die in principe na verloop van tijd weer kunnen omhakken."

"Toch is het zinvol om klimaatbossen aan te leggen, want koolstof kan in de biosfeer alleen worden opgeslagen in vegetatie, bossen en bodems, of als CO2 in de atmosfeer. Het aanplanten van bossen haalt CO2 uit de atmosfeer. Dat vermindert het broeikaseffect, dringt de ontbossing terug en biedt kostbare tijd waarin economieën kunnen omschakelen naar andere energiebronnen of efficiënter energiegebruik. Dat is allemaal hard nodig", aldus Trines.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  Jan Knippels Tuinbouwadviseur

  Als we teruggaan in de tijd en de autobanen niet schijden met betonmuren, die mill gekost hebben.Maar zoals voorheen met beplanting. Zou dat hektarens aan groen meer zijn.
  En ook een groot voordeel is, als deze voeldoende hoog gehouden worden, zou dat ook voor de tegenliggers in de nacht zeer prettig zijn.
  En de boeren en tuinders hpoeven geen extra grond af te staan voor zogenaamde klimaatbossen.

  Maar deze oplossing zal wel te simpel zijn voor onze knappe koppen, tenminsten dat denken ze te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.