Home

Achtergrond 437 x bekeken 4 reacties

Kievietseierenrapen blijft inzet juridische strijd

In Friesland begint zaterdag het raapseizoen voor kievietseieren. De Friese traditie wordt al jaren in rechtbanken bestreden door de Faunabescherming. Op 15 april buigt de Raad van State zich opnieuw over het kievietseierenrapen.

Volgens voorzitter Harm Niessen van de Faunabescherming is door de juridische strijd 75 procent van zijn eisen ingewilligd. Met de zaak in april moet wat Niessen betreft het eierenrapen helemaal worden verboden.

Het kievietseierenrapen - ljipaaisyken op zijn Fries - is een eeuwenoude traditie. Het leggen van het eerste ei door een kieviet markeert namelijk het begin van de lente. In vroeger tijden bracht dat na een winter met weinig voedsel weer hoop. Het rapen van de zwart-wit gespikkelde eitjes is overal in de Europese Unie verboden. In Friesland mag elk jaar tussen 1 maart en 1 april op cultuurhistorische gronden echter toch worden geraapt.

Degene die het eerste ei vindt, geeft het exemplaar traditiegetrouw aan de commissaris van de Koningin. De vinder krijgt in ruil daarvoor een wisselbeker van zilver, 100 euro en eeuwige roem.

De provincie Friesland verleent elk jaar een speciale vergunning - ontheffing - waardoor zo'n 6000 leden van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) mogen rapen. De Faunabescherming ageert keer op keer tegen die ontheffing. Volgens Niessen heeft dat ertoe geleid dat 75 procent van zijn eisen zijn ingewilligd. Zo is het raapseizoen verkort, is er een maximum van vijftien eieren per raper afgedwongen en zijn grote delen van Friesland verboden gebied voor rapers. Over die laatste 25 procent zal de Raad van State een oordeel moeten geven.

Niessen is voor de rapers vijand nummer één. De voorzitter is zelfs met een kogelbrief bedreigd, maar hij blijft doorvechten. Mocht de Raad van State zijn Faunabescherming ongelijk geven, dan denkt hij in Nederland geen juridische wapens meer te hebben. Hij wil dan proberen het Europees Hof om een uitspraak te vragen. ,,Volgens Europese regels mag het kievietseierenrapen helemaal niet. Europa zegt echter: Nederland doet het in vergelijking met bijvoorbeeld Griekenland veel beter, dus heeft het geen prioriteit.''

Zelfs al verliest Niessen, dan nog lijkt het kievietseierenrapen een moeilijke toekomst te hebben. Voorzitter Geart Benedictus van de BFVW erkent dat het ledenbestand van zijn vereniging vergrijst. Ook vermindert het aantal weidevogels - zoals de kieviet - snel. ,,Als we de weidevogels willen houden moet je vossen schieten, bomen kappen waar nu roofvogels in zitten en mozaïek maaien. Als je dat niet doet wordt de gans onze nieuwe weidevogel'', aldus Benedictus.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Joris Nuyts

  Van de H. Niessen zou je verwachten dat hij met 75 % van zijn eisen ingewilligd tevreden zou zijn. Onze maatschappij zit zo ingewikkeld in mekaar dat niemand nog 100 % van zijn ideale wereld gerealiseerd ziet. Maar zo zijn groene fundamentalisten niet, ze willen alles. GELUKKIG zijn ze niet baas, en ZORG DAT HET ZO BLIJFT door niet op de verkeerde partij te stemmen.

 • no-profile-image

  rick

  Geheel terecht dat er snel een einde moet komen aan het rapen van kievietseieren. We leven in een overbevolkt landje, waar we nog blij mogen zijn dat er nog een paar vogels de mogelijkheid zien om te overleven. Door de zeer intensieve veehouderij is het al zo goed als onmogelijk voor de kieviet om stand te houden. Nog afgezien van het veelvuldig gebruik van pesticiden.

  Laat daarom aub die paar eitjes in vredesnaam liggen en zorg ervoor dat ook de generaties na ons, kunnen genieten van de paar kieviets die stand hebben weten te houden.

  Tentijde van het ontstaan van deze absurde traditie, was het milieu nog niet zo naar de klote geholpen als het nu is!

  Rick

 • no-profile-image

  akkerbouwer

  Niessen mag dan tevreden zijn dat de tijd om kievietseieren rapen verkort is, maar in de praktijk is boer en kieviet daar helemaal niet blij mee. Verkorten van de raaptijd betekend dat de kieviet ook eerder gaat broeden. En bij voorjaarswerkzaamheden op bouwland is dat voor de akkerbouwer sowieso verdomd lastig. Voorheen kon je bij voorjaarswerkzaamheden in het veld het kievietsnest met eieren gewoon verplaatsen. Maar vanwege het vroege broeden zijn tijdens de voorjaarswekzaamheden de eieren al uitgekomen en moet je nu behoorlijk vaak van de trekker af om de jonge kuikens voor de trekker weg te jagen. Een ander aspect van te vroeg broeden van de kieviet is, dat er nog veel te weinig begroeing in het veld is waar de jonge kuikens zich kunnen verschuilen voor de roofvogels. Het volgende praktijkvoorbeeld maakt dat duidelijk . Bij voorjaarswerkzaamheden op akkerbouwland kropen deze keer de kleine kuikens van de keivit in de wal van de sloot om daar van nature dekking te zoeken. Maar vanwege hekkelen in het najaar is er vroeg in het voorjaar nog weinig begroeing in de wal van de sloot waar de kuikens dan de nodige bescherming kunnen vinden. En jawel, de sloot is ook het domein van de purperreiger en die lust ook wel kuikens van de kieviet. Bij voorjaarswerkzaamheden zag ik een keer dat drie kuikens van een paartje kievieten bescherming zochten in de wal van de sloot. Maar de daar ook aanwezige reiger had er ook al eentje te pakken genomen. Ik als de wiedeweerga van de trekker af om dat rotbeest van een reiger te verjagen. Mij aankomende ziende slokte hij het al gepakte kuikentje rap naar binnen en liep toen nog gauw even naar die twee andere kuikens. Waarna deze reiger het luchtruim koos met die twee andere kuikens zichtbaar in de bek. In één keer het vroege broedsel van dit paartje kievieten naar de knoppen. Dat wordt dus nog een keer broeden. Wat voor zin heeft het dan om de raaptijd te verkorten als de kans zeer groot is dat een vroeg broedsel toch mislukt. Kun je net zo goed de eerste gelegde eieren mee naar huis nemen. Maar nee, het is blijkbaar beter om de eerste kuikens van de kieviet op het menu te plaatsen van purperreigers en andere roofvogels. Waarvan er toch al te veel zijn in mijn omgeving. Al meer dan 30 jaar probeer ik zoveel mogelijk kievieten tot broeden te brengen op onze landerijen. Maar sinds de overheid zich bemoeit met de kievieten is het aantal broedende paartjes op onze landerijen elk jaar verminderd. Terwijl je niet kunt stellen dat onze bedrijfsvoering echt veranderd is.

 • no-profile-image

  farmer

  @ rick. Mag ik je erop wijzen dat intensieve veehouderij en kievieten heel goed samen gaan!!! En welke veelvuldig gebruik van pesticiden??? Ik weet niet waar je die informatie vandaan haalt, maar daqt klopt niet. We kunnen hier in Nederland ons best doen om de kievieten te behouden, maar in het buitenland staan ze gewoon op het menu.

Of registreer je om te kunnen reageren.