Home

Achtergrond 165 x bekeken

KNMI meet min 87,5 graden in De Bilt

Hoewel de winter tot de tien zachtste van de afgelopen eeuw behoort, heeft het KNMI in De Bilt gistermiddag een kouderecord geregistreerd.

Een speciale weerballon mat op 21,5 kilometer hoogte de recordtemperatuur van min 87,5 graden. De temperatuur op deze hoogte wordt gemeten sinds 1940. De veroorzaker van het kouderecord is een zeer koude bovenwind die vanaf de poolstreek al enkele dagen richting West-Europa waait.

Deze bovenlucht leidde de afgelopen dagen ook tot bijzondere oranje en rode kleuren bij de schemering. De kleuren worden veroorzaakt door polaire stratosfeerwolken, een variant van de zogenaamde 'parelmoerwolk'. Dit wolktype hangt samen met extreme kou in de stratosfeer op zo'n extreme hoogte.

Het KNMI voorziet dat deze winter tot de tien zachtste sinds 1901 zal horen. De gemiddelde wintertemperatuur is op dit moment 5 graden tegen 3,3 normaal. De winter vorige jaar was met 6,5 graden de zachtste sinds 1706.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.