Home

Achtergrond 222 x bekeken

Juiste timing hanteren bij aanvragen subsidie

Elke subsidie voor energie, milieu of arbeid heeft zijn eigen tijdspad, waar telers goed op moeten letten bij het indienen van hun aanvraag.

Hans Olsthoorn van LTB Adviseurs en Accountants ging gisteren op een bijeenkomst van LTO Groeiservice in Nootdorp in op het inzetten van de diverse subsidiemogelijkheden.

Zo moeten aanvragen voor fiscale subsidies, zoals EIA en VAMIL, binnen drie maanden na het aangaan van de koopverplichting aangemeld zijn. Bij 'cash geld' subsidies, zoals EIA, IRE en Farbo, mag de koopverplichting echter pas worden aangegaan nadat er een ontvangstbevestiging van de subsidieaanvraag binnen is. Wat al gekocht is, komt dus niet meer voor subsidie in aanmerking.

Daarbij geldt een mondelinge koopovereenkomst net zo hard als een schriftelijke. De belastingdienst al heeft aanvragen afgekeurd, waarbij op de dag van de subsidiebevestiging nog snel even die datum op papier werd gezet als opdrachtbevestiging van de aankoop. De fiscale dienst ging er daarbij echter van uit dat er dan al eerder een overeenkomst moest zijn afgesproken.

Ook het annuleren van een aanschaf, en dan opnieuw kopen, is geen geaccepteerd trucje. De belastingdienst ziet precies hetzelfde product opnieuw kopen als voortzetting van de overeenkomst, zodat de eerste aankoopdatum blijft gelden voor de fiscale aanmelding.

Volgens Olsthoorn kunnen telers met vergevorderde bouwplannen nog steeds gebruik maken van de oude Groenlabelregeling. De nieuwe (GLK8) is namelijk nog niet officieel gepubliceerd. Met de oude regeling kan het behalen van voldoende punten voor het Groencertificaat vergemakkelijken, ten opzichte van de in voorontwerp strengere opvolger.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.