Home

Achtergrond 146 x bekeken

Jongeren ontwikkelen schone tuktuk

Een groep van Indiase en Nederlandse jongeren ontwikkelt samen een installatie om tuktuks, de populaire Aziatische taxi, hybride te maken.

De drijvende kracht hierachter is het Rotterdamse Enviu. De organisatie, die zich richt op duurzame projecten, hoopt dat met dit initiatief de CO2-uitstoot van de miljoenen driewielige taxi's in India met minimaal de helft afneemt en dat de bestuurders meer loon overhouden.

Mocht het een succes worden, dan wil de onderneming dat de 'kit' ook in andere Aziatische landen op de markt komt. De tuktuks leveren een flinke bijdrage aan de luchtvervuiling, legt een woordvoerder van Enviu vrijdag uit. Ze zijn verantwoordelijk voor 10 procent van de koolstofdioxide in de lucht in India.

Bovendien verdienen de overwegend arme chauffeurs slechts een paar euro per dag. Met een hybride-installatie gaat het brandstofverbruik omlaag en de winst omhoog. De bestuurders moeten alleen eerst in het apparaat investeren. Dit kost ze een paar honderd euro, maar zij hebben dat volgens de woordvoerder in twee jaar terugverdiend. Mogelijk kunnen zij aanspraak maken op een microkrediet.

Het duurt nog even voordat ze de kit in hun tuktuk kunnen monteren. De introductie staat in 2009 gepland. Allereerst strijden in Nederland en India de verschillende deelnemende studententeams tegen elkaar.

De bedoeling is dat zij proberen de goedkoopste, meest efficiënte en eenvoudigst te bevestigen installatie te ontwikkelen. Daarbij moeten zij een bijpassend bedrijfsmodel bedenken. De beste in de eindstrijd in India wint. Hun product komt op de markt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.