Home

Achtergrond 159 x bekeken

Investeringsronde fruittelers achter de rug

Het geld dat fruittelers investeren in het bewaren van hun oogst is vorig jaar min of meer gestabiliseerd. Dat blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau AgriDirect.

Een paar jaar geleden hebben fruittelers fors geïnvesteerd in systemen om hun fruitoogst te bewaren. Daarbij werd vooral geïnvesteerd in koelapparatuur. In 2004, zo blijkt uit onderzoeksresultaten van het onderzoeksbureau, had ongeveer 35 procent van de fruittelers een eigen bewaarplaats. Ruim 60 procent van deze fruittelers maakte daarbij gebruik van een koelsysteem bij het bewaren van het fruit.

In de jaren 2004 tot 2007 werd duidelijk dat zo’n 5 procent van alle fruittelers de ruimte van zijn bewaarplaats heeft uitgebreid. De laatste twee jaren, dus 2006 en 2007, heeft iets meer dan 5 procent hun bewaarplaats vergroot.

Een beduidend kleiner percentage van de fruittelers heeft zijn bewaarruimte vervangen. De percentages schommelden in de genoemde periode tussen 2 en 3 procent van de fruittelers. Opvallend is wel dat een fors grotere groep van de fruittelers geld heeft uitgetrokken om de bewaarruimte van een koelsysteem te voorzien. Volgens AgriDirect schommelde het percentage tussen 8 en iets minder dan 10 procent.

Voor de totale groep fruittelers wordt duidelijk dat tussen de 10 en 15 procent van de fruittelers in bewaring en/of koeling heeft geïnvesteerd.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.