Home

Achtergrond 170 x bekeken 2 reacties

Importbig uit Nederland verdringt dure Duitse big

De prijzen van Nederlandse en Deense biggen zijn fors lager dan van biggen uit de Duitse zeugenhouderij.

Dat valt op te maken uit een nieuwe analyse van landbouwmarktbureau ZMP. De gemiddelde exportnotering van Nederlandse biggen bestemd voor de Duitse markt belandde volgens het bureau vorig jaar op 24 euro per dier van 23 kilo.

Deense biggen van 30 kilo noteerden gemiddeld 36 euro en Duitse biggen tegen de 38 euro per dier van 25 kilo. Gecorrigeerd voor de gewichtsverschillen bedraagt het prijsgat in het voordeel van de Deense en Nederlandse aanbieders per big tegen de 12 en 8 euro.

Voor de Duitse zeugenhouders namen daardoor de problemen op de toch al sombere markt toe, stelt ZMP-analist Michael Hundt vast. De druk op de Duitse markt van de Nederlandse en Deense exporteurs vertaalt zich duidelijk in de volumeontwikkeling. De Nederlandse zeugenhouderij zette vorig jaar 6 miljoen biggen af in de Bondsrepubliek en de Deense krap 4 miljoen.

De gemiddelde Duitse biggennotering lag ondanks het prijsnadeel ten opzichte van de concurrenten wel 30 procent onder het niveau van 2006. De voerkosten hadden daarentegen een aandeel van 60 procent in de totale directe kosten terwijl dat in het voorafgaande jaar maar 53 procent was.

In 2007 startte de prijsontwikkeling voor Duitse biggen op een niveau van 33 euro. Een herstel naar een niveau van 45 euro is pas rond het midden van het jaar te verwachten, luidt de prognose van termijnbeurs RMX.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    exporterende varkenshouder

    Hoe de auteur aan deze informatie komt is mij een raadsel maar volgens mij klopt er weinig van dit verhaal, niet qua aantallen en niet qua prijs.

  • no-profile-image

    boer bart

    waar deze goede man die informatie vandaan haalt is voor mij een raadsel maar onder de 30 euro is in 2007 niet een big naar duitsland gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.