Home

Achtergrond 169 x bekeken 1 reactie

Hirsch Ballin ook voor supersnelrecht

Minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie gaat bekijken of rechters ook 's avonds en in weekeinden aan de slag kunnen om verdachten snel te kunnen berechten.

Hij steunde donderdag voorstellen van de VVD en PvdA en ook de PVV voor deze supersnelle procedures.

Volgens de fracties kan een snelle afwikkeling van een strafzaak helpen om recidive (herhaling van strafbare feiten) tegen te gaan. Indien nodig zouden snelrechtzittingen daarom ook buiten kantooruren moeten plaatsvinden. De minister zegde toe dat hij de consequenties en mogelijke problemen daarvan zal bespreken met de Raad voor de rechtspraak en de top van het Openbaar Ministerie (OM).

Hij benadrukte dat er al naar wordt gestreefd om snelrecht toe te passen. Maar ,,ik wil verder komen'', zei Hirsch Ballin. Wel zijn er complicaties, zoals de onvoorspelbaarheid van het aantal zaken dat in een snelle procedure wordt afgehandeld. Ook advocaten verzetten zich tegen snelrecht, omdat de rechten van de verdachten in het geding kunnen zijn. Volgens de fracties is het echter zeker niet de bedoeling om die rechten in het gedrang te laten komen.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    superwoman

    Snelrecht? Het is beter dat hij zich buigt over het gewone recht van burgers!
    Zolang teveel aanklachten bij politie en justitie worden afgewezen door gebrek aan tijd, snap ik niet dat die man niets beters te doen heeft dan zich druk te maken over snelrecht. Een leefbare samenleving doe je samen. Teveel burgers voelen zich in de steek gelaten en in hun veiligheid aangetast door doodoeners als "we kunnen op basis van de aanklacht de verdachte aanhouden, maar door tijdgebrek moeten we deze aanklacht helaas afwijzen" Meneer de Minister doe daar eerst iets aan!

Of registreer je om te kunnen reageren.