Home

Achtergrond 151 x bekeken

Herhaling ernstige verkeersdelicten kost rijbewijs

Weggebruikers raken in de toekomst hun rijbewijs kwijt als ze zich herhaaldelijk schuldig maken aan ernstige verkeersdelicten.

Het gaat dan niet alleen om overtredingen van de regels voor alcohol in het verkeer, maar ook om grove snelheidsovertredingen en drugsgebruik.

Dat bleek vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer over het puntenrijbewijs. In het huidige wetsvoorstel verliezen automobilisten hun rijbewijs alleen als ze binnen vijf jaar tijd tot twee keer toe betrapt zijn op een te hoog alcoholpromillage.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt moties van het CDA-Tweede Kamerlid Sander ten Rouwe om het rijbewijs ook in te nemen als een bestuurder een tweede keer betrapt wordt op drugs- en snelheidsovertredingen en ander asociaal gedrag in het verkeer.

De ministers Ernst Hirsch Ballin (Justitie) en Camiel Eurlings (Verkeer) zijn het eens met de moties. Ze willen de wet zo snel mogelijk aanpassen. Eerst moet er wel een betrouwbare test zijn om drugsgebruik vast te stellen. Op dit moment worden proeven uitgevoerd met testmethodes die in het buitenland al langer worden gebruikt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.