Home

Achtergrond 220 x bekeken

Grote kunstroof uit museum Zürich

Bij een gewapende roofoverval op een privémuseum in Zürich zijn gistermiddag vier schilderijen gestolen. Het gaat om werk van Vincent van Gogh, Edgar Degas, Paul Cézanne en Claude Monet.

De doeken vertegenwoordigen een waarde van ongeveer 180 miljoen Zwitserse frank (112,4 miljoen euro). Dat maakte de Zwitserse politie vandaag bekend.

De verzameling van de Stichting Emil G. Bührle geldt als een van de belangrijkste privéverzamelingen van het land, aldus het dagblad Neue Zürcher Zeitung. De collectie telt meer dan tweehonderd schilderijen, vooral van Franse impressionisten en postimpressionisten. Het kleine museum ligt vrij afgelegen en geïsoleerd in de wijk.

Er is een beloning van 100.000 frank (ruim 62.000 euro) uitgeloofd voor de tip die leidt tot de arrestatie van de overvallers of de terugkeer van de schilderijen.

De gestolen olieverfschilderijen zijn 'Knaap met het rode vest' uit 1894/95 van Cézanne, 'Bloeiende kastanjetak' uit 1890 van Van Gogh, 'Graaf Lepic en zijn dochter' uit 1871 van Edgar Degas en 'Klaprozen nabij Vetheuil' uit 1880 van Monet. Volgens de politie is de diefstal slechts te vergelijken met de overval in 2004 op een museum in het Noorse Oslo, waarbij enkele meesterwerken van Edvard Munch verdwenen.

Volgens museumdirecteur Lukas Gloor zijn de vier schilderijen zeer bekend en kunnen ze niet op de vrije markt verkocht worden. Het is volgens de politie de grootste kunstroof ooit in Zwitserland. Vorige week werden nog twee werken van Pablo Picasso uit het Seedamm-Kulturzentrum in Pfäffikon in het oosten van Zwitserland gestolen. Van de daders of schilderijen ontbreekt nog elk spoor, aldus de politie.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.