Home

Achtergrond 185 x bekeken 3 reacties

Gemengde gevoelens over hoge olieprijs

De New Yorkse prijs van ruwe olie overschreed in deze week op­nieuw even de psychologische grens van 100 dollar (68 euro) per vat. Voor producenten van bio­brandstoffen is dit goed nieuws.

De opmerkelijk venijnige stij­ging was vooral het gevolg van hardnekkige geruchten dat het Opec-kartel haar productiequota niet vergroot en de voorraden in de VS verder zijn teruggelopen. Met de huidige olievoorraad kan de wereld slechts 51 dagen voor­uit, meldt The Financial Times.

De stijging wordt door analis­ten serieuzer genomen dan eer­der in januari, toen olie ook voor 100 dollar per 159 liter verkocht werd. Toen werd de situatie toe­geschreven aan een nogal publi­citeitsbeluste handelaar. De prijs van Noordzee-olie bleef evenwel vrij stabiel.

Wanneer ruwe olie duurder wordt, en daarmee binnen afzien­bare termijn dus ook rode olie, wordt het relatief interessanter biobrandstoffen te produceren. Op de belangrijkste termijn­markt voor palmolie, Kuala Lum­pur, bereikten noteringen dan ook het hoogste niveau ooit.

Sojabonen gelden in Azië even­eens als een veel gebruikte grondstof voor biobrandstoffen. Soja-olie steeg woensdag op de Chinese termijnmarkt van Dali­an naar 1.203 euro per ton, het hoogste niveau sinds de termijn­markt begon met het verhande­len van futures soja-olie in 2006.

Ook de belangrijkste ingredi­enten van Europese biodiesel, koolzaad en granen, reageerden op de termijnmarkten van Han­nover en Chicago positief, al bleef het effect beperkt.

De olieprijsontwikkeling is wel slecht nieuws voor op de VS-ge­richte exporteurs. De Ameri­kaanse economie wordt volgens toonaangevende economen be­dreigd door inflatie. Voedselprij­zen, zo bleek uit cijfers van het ministerie van economie, stegen sneller dan verwacht, met 0,7 procent. De beurs reageerde ne­gatief op dit nieuws.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Louwerse

  Zeker gemengde gevoelens maar dan ook over de waanzinnig hoge benzine prijs. En de olie maatschappijen maar dikke winsten maken. En wat doet de brave burger wel staken in de metaal en de politie maar niet staken bij het auto rijden. Allemaal in het weekend de auto laten staan.Joop den(wijze) Uil autoloze zondag.Kwartje van Kok(PVDA) Wouter je kunt nu wat goed maken 12 eurocent er af. De Zetels vliegen in het kabinet omhoog!!!

 • no-profile-image

  karacadagli

  de opec is heel arogand en egoishtich
  bezig het zijn gewoon klootzaken
  ik hoop echt dat er wereld weid
  rellen gaa onstaan tegen de dure
  olie prijs ik kom op voor mensen
  het niet meer kunen op hoesten

 • no-profile-image

  .,

  Juist niet 20 cent er op. Dat er maar eens gas wordt gegeven met het onderzoek naar biodiesel. Purgeernoot of Schijtnoot (Jatropha curcas) is een zeer mooie optie. Groeit op droge arme gronden, dus kansen genoeg in de wereld. Als dit op grote schaal gebeurt daalt de biodiesel prijs zijn er andere opties ook mogelijk en rendabel. Wat er toe leid dat hier meer grond voor in gebruik wordt genomen. Drukt het areaal voor andere landbouwgrond en zijn de prijzen voor akkerbouwproducten hogen. Hogere akkerbouwproducten leid toch hogere prijzen bij de tuinbouwproducten en ga zo verder. Wordt de algehele sector alleen maar beter van.

Of registreer je om te kunnen reageren.