Home

Achtergrond 162 x bekeken

Gelderland zoekt ligplaatsen historische schepen

De provincie Gelderland is op zoek naar ligplaatsen voor historische schepen.

Samen met de Landelijke Vereniging tot het Behoud van het Historische Bedrijfsvaartuig (LVBHB) en de Werkgroep historische, klassieke en nostalgische schepen, wil de provincie een 'ligplaatsencarrousel' voor historische vaartuigen tot stand brengen.

Volgens de initiatiefnemers versterken oude binnenvaartschepen het historische stadsaanzicht van havensteden en maken zij cultuurhistorie toegankelijk voor een breed publiek. Het is de bedoeling dat historische binnenvaartuigen gaan rouleren tussen de diverse havens in Gelderland. De provincie telt veel havens aan de Waal, Maas, Rijn en IJssel.

Vanaf 21 februari liggen vijf klassieke schepen bij wijze van proef in de Lindenberghaven in Nijmegen. De tentoongestelde oudste schepen stammen uit 1901 en 1912. Tijdens de proef worden onder meer de reacties van het publiek gepeild. Ook wordt gekeken of de golfslag van langsvarende schepen geen schade veroorzaakt.

Volgens een woordvoerder van de werkgroep telt Nederland honderden historisch waardevolle schepen, naast de vaartuigen die al in musea te vinden zijn. "Ons doel is om die schepen weer varend te krijgen en aan het publiek te laten zien.''

De werkgroep heeft al veel enthousiaste reacties gekregen van Gelderse gemeenten. Op 27 maart houdt de provincie een symposium over de ligplaatsencarrousel en de historische binnenvaart.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.