Home

Achtergrond 167 x bekeken

Geen normale banden met landen die Kosovo erkennen

Servië zal geen normale betrekkingen blijven onderhouden met landen die Kosovo's afscheiding van Servië steunen en de onafhankelijkheid van de provincie erkennen.

Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken, Vuk Jeremic, gisteren gezegd. "Wie beslist het internationaal recht met voeten te treden, wie beslist de soevereiniteit en territoriale integriteit van Servië geweld aan te doen, kan niet langer betrekkingen hebben met onze vriendelijke, vredelievende en democratische natie'', aldus de bewindsman.

Belgrado trok maandag zijn ambassadeurs uit Washington, Londen en Parijs terug. Premier Vojislav Kostunica noemde de Amerikaanse erkenning een voortzetting van de NAVO-agressie die begon met de NAVO-bombardementen op Servië in 1999, om het land te dwingen zijn troepen uit Kosovo terug te trekken.

De ambassadeurs van Frankrijk en Turkije moeten binnen 48 uur Servië verlaten. Beide landen gingen maandag ook tot erkenning over.
Het Servische parlement stemde maandagavond massaal in met een regeringsverklaring waarin de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kosovo ,,ongeldig en nietig'' wordt genoemd. Ook de missie EULEX van juristen en agenten die de EU naar Kosovo stuurt is illegaal verklaard.

In de VN-Veiligheidsraad in New York waarschuwde de Servische president Boris Tadic dat met de erkenning van Kosovo een "gevaarlijk precedent'' wordt geschapen dat "onherstelbare schade'' toebrengt aan de internationale gemeenschap. Hij herhaalde dat Servië nooit een onafhankelijk Kosovo zal erkennen. Servië wordt in de Veiligheidsraad gesteund door de permanente leden Rusland en China.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.