Home

Achtergrond 183 x bekeken

Franse winkels eisen einde acties

De Franse federatie van detailhandelsbedrijven FCD eist een einde aan de acties van boeren die buitenlandse groente en fruit vernielen.

Ze willen daarover snel overleg met de Franse minister van landbouw Michel Barnier. Volgens de FCD moeten de winkels niet de dupe worden van de verschillende eisen die landen stellen aan producten.

Franse boeren hebben de afgelopen dagen groente, fruit en wijn uit het buitenland, vooral Spanje, vernield. Dinsdag voerden ongeveer vijftig boeren actie bij drie supermarkten in Montpellier, terwijl eerder al vernielingen werden aangericht in onder meer Nimes.

In Montpellier hielden de boeren bovendien een Spaanse vrachtwagen aan die op weg was sla naar Nederland te vervoeren.
Met de acties protesteren de boeren en tuinders vooral tegen de komende verscherping van de fytosanitaire regels in eigen land waardoor honderden gewasbeschermingsmiddelen verboden worden.

Dat past in het plan van president Sarkozy om het gebruik van die middelen met de helft terug te dringen, zo mogelijk binnen tien jaar. Volgens de boeren en tuinders gelden in andere landen minder strenge eisen waardoor hun collega’s daar makkelijker kunnen concurreren.

"Als de producten bij analyse bestrijdingsmiddelen blijken te bevatten die verboden zijn in Frankrijk dan moeten die producten op ons grondgebied verboden worden", stellen de regionale afdelingen van de organisatie van jonge boeren JA. De winkelbedrijven willen dat onmiddellijk een einde komt aan de acties.

Lees ook Franse boeren vernielen Spaanse sla op weg naar Nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.