Home

Achtergrond 258 x bekeken 1 reactie

Franse varkenshouders roepen om reddingsplan

Enkele duizenden Franse varkenshouders hebben vandaag via demonstraties en verschillende blokkades in Rennes en omgeving de oproep tot een nationaal reddingsplan onderstreept.

Het verkeer werd op diverse grote wegen stilgelegd terwijl varkenshouders in de stad pamfletten uitdeelden om de bevolking op hun lot te wijzen. De prefect van de regio, een van de belangrijkste varkensgebieden van Frankrijk, nam een petitie van een delegatie van de varkenshouders in ontvangst.

Volgens de boerenkoepel FNSEA, die samen met de Fédération Nationale Porcine (FNP) tot de demonstratie had opgeroepen, worden de Franse varkenshouders geconfronteerd met ernstige nadelen vergeleken met hun collega's in Europa en elders in de wereld. Die vormen een zware bedreiging voor het voortbestaan van een belangrijk deel van de Franse veeteelt, denkt de FNSEA.

De Franse varkenshouders en hun organisaties dringen daarom steeds sterker aan op een nationaal noodplan. "Dit is de ernstige crisis in de geschiedenis van de sector. Sinds begin dit jaar vangen de producenten € 1,20 per kilo, terwijl de productiekosten tot € 1,55 à € 1,60 per kilo zijn opgelopen", zegt Jean-Pierre Joly, directeur van de Bretonse varkensmarkt in Plérin.

Volgens de Franse sector wordt de crisis vooral veroorzaakt door de combinatie van sterk gestegen voerprijzen en een groot overschot op de Europese markt. Frankrijk, dat een tiende van de Europese productie voor zijn rekening neemt, wordt daardoor volgens hen vooral zwaar getroffen.

Eén reactie

  • no-profile-image

    melkveehouder

    de prijzen van vlees moeten gewoon naar boven en die akkerbouwers moeten gaan betalen voor de stront. Dat is toch normaal? Graag een reactie van akkerbouwers

Of registreer je om te kunnen reageren.