Home

Achtergrond 271 x bekeken

Frankrijk gaat in april vaccineren

Frankrijk begint in april met de vaccinatie van de nationale veestapel tegen blauwtong.

Het ministerie van landbouw hoopt tussen april en augustus 30 miljoen doses beschikbaar te hebben waarmee 15 miljoen runderen en 10 miljoen schapen en andere dieren ingeent kunnen worden. Dat heeft minister Michel Barnier meegedeeld tijdens het congres van de Fédération Nationale Bovine, de organisatie voor de rundveesector, in Clermont-Ferrand.

Barnier stelde dat de epidemie zich nog steeds over Frankrijk uitbreidt met inmiddels meer dan 16.000 gevallen verspreid over bijna het hele land. Frankrijk is daardoor deze winter niet in staat geweest een knutten-vrije periode af te kondigen. ''Het aantal klinische gevallen, de sterfte en de indirecte verliezen zijn verveelvoudigd op uw bedrijven,'' aldus de minister, die de sector bovenop een eerder beschikbaar gestelde 13 miljoen nog eens 7 miljoen steun toezegde.

''We gaan daarom met de grootst mogelijke spoed ons vaccinatieplan voor het hele grondgebied uitvoeren,'' aldus de minister. De vaccinatie in Frankrijk is facultatief en wordt georganiseerd in het kader van de reguliere bezoeken van de vee-artsen.

Prioriteit krijgen de 16 departementen die al in 2006 besmet waren, vooral langs de noordelijke grenzen met België en Duitsland. Elders krijgen dieren op reproductieleeftijd voorrang. De kosten van de vaccins komen voor rekening van de EU terwijl Brussel ook de helft van de vaccinatiekosten vergoedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.