Home

Achtergrond 149 x bekeken

Fouten bij besteding EU-geld kosten miljoenen

Nederland loopt miljoenen euro's mis uit Brussel doordat de besteding van EU-gelden voor regio's de afgelopen jaren ernstige tekortkomingen vertoonde.

Het gaat vooral om het niet volgens de EU-regels aanbesteden van wegen en andere infrastructurele projecten, om het declareren van niet-subsidiabele kosten en het ontbreken van documenten. De Algemene Rekenkamer schrijft dat in haar donderdag gepubliceerde EU-trendrapport 2008.

De fouten bij de besteding van EU-subsidies deden zich voor in de periode 2000-2006. Na controles door Brussel heeft het ministerie van Economische Zaken een actieplan in gang gezet om de problemen op te lossen, maar volgens de Rekenkamer loopt dit achter op de planning.

Ook heeft een aantal gemeenten en provincies van 2003 tot 2007 waarschijnlijk ten onrechte btw voor EU-projecten dubbel gedeclareerd, zowel bij het btw-compensatiefonds als bij de EU. Nederland verschilde met Brussel van mening over de vraag of dit was toegestaan. Vorig jaar heeft het ministerie van Financiën echter besloten de declaraties vooralsnog stop te zetten.

Hoewel de discussie met Brussel nog niet is afgerond, verwacht de Rekenkamer dat ook deze 'btw-kwestie' Nederland geld gaat kosten. Het ministerie van Financiën heeft zich garant gesteld voor de dubbele declaraties, zodat het Rijk voor de schadepost opdraait.

Volgens het EU-trendrapport van de Rekenkamer is de rechtmatigheid van de besteding van EU-gelden in de lidstaten in 2006 niet of nauwelijks verbeterd. De Rekenkamer prijst Nederland omdat dat in 2007 een 'lidmaatschapsverklaring' heeft afgegeven over de manier waarop het zijn eigen EU-fondsen heeft gecontroleerd. Nederland is het eerste EU-land dat met zo'n verklaring komt. Een handjevol andere lidstaten, zoals Zweden en het Verenigd Koninkrijk, werkt eraan.

Nederland ontving in 2006 in totaal 2,1 miljard euro aan EU-subsidies. Het was echter 6,3 miljard aan Brussel kwijt, en was daarmee relatief de grootste 'nettobetaler' aan de EU.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.