Home

Achtergrond 213 x bekeken

Fosietes Jansje passeert 100.000 kilo

Met de zeventienjarige koe Fosietes Jansje 110 zegt melkveehouder Gerrit Nagtegaal de eerste honderdduizendkilokoe op Ameland te hebben.

De bejaarde koe gaf 129.943 kilo melk. Volgens Nagtegaal is dit op het eiland bijzonder omdat gemengd voeren niet aan de orde is. De transportkosten zijn te hoog. De veehouders geven de koeien alleen kuil en gras aangevuld met een beetje krachtvoer. Foto Alex de Haan

Met meer dan honderd trekkers protesteerden boeren in Noord-Holland donderdagavond tegen het Wieringerrandmeer. De protesten, waarbij de trekkers in optocht over de A7 reden, hadden bij de stemming in de gemeenteraad van Wieringermeer geen effect. De gemeenteraad stemde voor de aanleg van het Wieringerrandmeer. Met de aanleg wordt bijna 1.000 hectare landbouwgrond omgezet in een meer. Het meer is bedoeld voor recreatie en aan de oevers moeten huizen komen. Op 13 maart beslist de gemeente Wieringen, de provincie Noord-Holland op 17 maart. Foto Wick Natzijl

Grondverzetbedrijf Van Etten moet bij de bouw van het nieuwe glastuinbouwbedrijf van Dick van der Gaag in Luttelgeest karrenvrachten grond verplaatsen. Allereerst haalt het bedrijf meer dan een halve meter grond weg en vult het de plaats waar de bedrijfsschuur zal verrijzen op met zand. Daarna wordt het ingereden zand geëgaliseerd. Voor het aanleggen van een waterbassin moet ook de nodige grond worden verreden. Een deel van de uitgegraven grond zal dienst doen voor de aanleg van een wal rond het bassin. Foto Clement Mol

De Overijsselse gedeputeerde Theo Rietkerk van Ruimte en Milieu bekijkt samen met voorzitter Jan Schokker van Biogreen de pijp voor de warmteafvoer van de WKK. ”We hebben met Rietkerk gesproken over het gebruik van bewerkte digestaat als kunstmestvervanger. We willen hier in Overijssel een pilotproject starten en hebben daar toestemming voor nodig van het ministerie van landbouw”, legt Schokkers uit. ”Rietkerk heeft aangegeven dat de provincie dit plan wil ondersteunen.” Foto Hans van de Vlekkert

Akkerbouwer Joling uit het Groningse Pieterburen egaliseert een perceel waar mest uitgereden is. ”Het is al een wat oudere en niet te brede cultivator, waardoor ik wat vaker heen en weer moet rijden”, aldus de Groninger. ”Maar op deze schrikkeldag is alles wat je kan doen mooi extra meegenomen. Alles wat ik vandaag doe is pure winst”, aldus Joling. Binnenkort zaait Joling graan op het perceel. Foto Jan Bouwman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.