Home

Achtergrond 169 x bekeken

Fonterra verwacht een stormachtig goed jaar

De omzet van Fonterra is in de zes maanden tot december met 449 miljoen euro gegroeid tot 3,8 miljard euro.

De Nieuw-Zeelandse coöperatie verwacht ook dat dit jaar financieel 'stormachtig positie' zal verlopen.

In totaal betaalt Fonterra 2,3 miljard euro uit aan de melkveehouders die lid zijn. Volgens algemeen directeur Andrew Ferrier zijn de resultaten beter dan verwacht. De melkproductie nam 2,5 procent toe ondanks mindere weersomstandigheden in met name het Noorden van de eilanden.

Zowel de ruwe melk als de verwerkte melk lieten groei in afzet zien. Een andere oorzaak van de positieve ontwikkeling is de nieuwe kostenstructuur. Fonterra is erin geslaagd de kosten dit jaar met 10 miljoen euro terug te brengen.

Het bedrijf is volgens Ferrier zeker in staat de sinds december wat afnemende zuivelprijzen op te vangen. "We denken niet dat de prijs scherp zal dalen omdat de markt over het algemeen sterk oogt. Daarnaast spelen andere factoren zoals de vraag naar graan voor de productie van biobrandstoffen een rol."

Een deel van de winst wordt geïnvesteerd in een nieuwe melkpoederfabriek in het Zuidelijk gelegen Elendale. Met de investering is 112,7 miljoen euro per dag en gaat 15 miljoen liter produceren op jaarbasis.

Fonterra beheerst naar eigen zeggen ongeveer een derde van de internationale zuivelhandel.

Of registreer je om te kunnen reageren.