Home

Achtergrond 283 x bekeken

Extra Noorse eisen bemoeilijken export

De export naar Noorwegen wordt lastiger nu de Noorse PD extra eisen stelt aan waardplanten van phytophthora ramorum.

Het verscherpte beleid van de Noren gaat op vrijdag 15 februari in. Dat meldt Matthijs Mesken, secretaris van de handelsbond Anthos. De handelsbond heeft de afgelopen week via een circulaire al haar leden op de hoogte gesteld van het verscherpte beleid dat Noorwegen vanaf heden voert bij waardplanten van phytophthora ramorum. De extra eisen gelden specifiek voor plantmateriaal van Camellia, Kalmia, Pieris, Rhododendron en Viburnum dat afkomstig is uit Nederland en Duitsland.

Tot 28 februari dit jaar accepteert Mattilsynet, de Noorse fytosanitaire dienst, nog zendingen die drie keer op de kwekerij zijn geïnspecteerd. Hiervoor moet het fytosanitair certificaat wél zijn afgegeven voor vrijdag 15 februari. Vanwege praktische en logistieke redenen heeft Nederland verzocht om te certificeren tot en met aanstaande vrijdag, maar het is nu nog niet duidelijk of Noorwegen heeft ingestemd met het verzoek.

Na 15 februari worden zendingen pas gecertificeerd als aangetoond kan worden dat de kwekerij van de waardplanten niet alleen drie keer is geïnspecteerd, maar ook door middel van de ELISA-toets vrij bevonden is van phytophthora ramorum. Naktuinbouw moet een lijst bijhouden van kwekerijen die aan deze eisen voldoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.