Home

Achtergrond 260 x bekeken

Eon wil hoogspanningsnetwerk verkopen

Het Duitse nutsconcern Eon, het grootste van Europa, is van plan zijn hoogspanningsnetwerk te verkopen om daarmee aan een verzoek van de Europese Commissie te voldoen.

Eon-topman Wulf Bernotat heeft hierover gesprekken gevoerd met bondskanselier Angela Merkel. Dat zei een woordvoerder van de Duitse regering donderdag.

Volgens de zegsman heeft Bernotat aan Merkel verteld dat Eon zijn elektriciteitsnetwerk om ”economische redenen” wil loskoppelen van de rest van het bedrijf. Het concern uit Düsseldorf wilde verder niet reageren op het nieuws. Het netwerk van hoogspanningsmasten en elektriciteitskabels van Eon is ongeveer 10.000 kilometer lang en heeft een geschatte waarde van meer dan 1 miljard euro. Het is nog onduidelijk wie het netwerk zou moeten overnemen.

De Europese Commissie wil dat Europese nutsconcerns hun distributienetwerken verkopen of verhuren. Dat moet de concurrentie op de energiemarkt vergroten en de investeringen stimuleren, waardoor de prijzen voor de consument omlaag gaan. Een aantal Europese landen, waaronder Frankrijk en Duitsland, verzet zich daartegen en pleit voor een alternatieve oplossing.

In Nederland treffen energieconcerns als Nuon en Essent inmiddels al voorbereidingen om hun netwerken los te maken van hun leverings- en productieactiviteiten. De opsplitsing is afgedwongen door de politiek.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.