Home

Achtergrond 239 x bekeken

Eisen Groen Labelkas te hoog

Het gros van de glasgroentetelers kan onvoldoende uit de voeten met de nieuwe eisen van de Groen Labelkas, de zogenoemde GLK 8.

De strenge eisen voor wateropslag en het binnenhalen van het energiecertificaat gelden als belangrijke struikelblokken. Dat werd donderdagavond duidelijk op een bijeenkomst van de werkgroep Economie en Techniek van LTO Groeiservice in samenwerking met LTB Adviseurs en Accountants in Nootdorp.

Bij de nieuwe norm in de GLK 8 geldt bijvoorbeeld dat minstens 70 procent van de jaarlijkse benodigde waterhoeveelheid aan opslagcapaciteit op het bedrijf aanwezig moet zijn. "Deze eis maakt het vrijwel onmogelijk om bijvoorbeeld in het Westland een modern glasgroentebedrijf van een redelijke omvang te bouwen", stelt Henk Boertje van SGS, één van de instanties, die de bedrijven op de te stellen eisen controleert.

"Dat betekent dat een tomatenbedrijf van bijvoorbeeld 5 hectare ongeveer één hectare nodig heeft voor de opslag van water. Immers binnen de GLK 8 geldt dat er per hectare kas een opslagcapaciteit aan water van 3.000 kubieke meter moet zijn. Een dergelijke eis gaat tuinders in het Westland met grondprijzen van meer dan € 100,- de vierkante meter wel erg veel geld kosten", aldus Boertje.

Clement Mol

Of registreer je om te kunnen reageren.