Home

Achtergrond 395 x bekeken

Een betere wereld

Een betere wereld begint bij jezelf, zegt men. Niet iedereen weet wat daarmee te doen. De buren vriendelijk goedendag zwaaien, de flessen in de glasbak gooien…

Inderdaad, je moet ergens beginnen. Maar vaak blijft het daar dan bij. Ach, denkt men dan, wat haalt mijn goede actie nou uit, tegenover al die anderen die voor het vaderland weg leven? Ik ben maar een zandkorrel in de woestijn, of ‘een kruimel op de rok van het universum’ zoals Lucebert dichtte.

In je eentje begin je niks, of misschien toch…?

Dat is tegelijk het drama van de wereld. Niemand beweert dat we de zaak hier moeten verpesten, maar omdat we allemaal denken in ons eentje niets te kunnen uitrichten, doet niemand iets. Deze redenering is heel logisch (in je eentje begin je niks). Maar uitgesmeerd over de aardbol wordt de redenering volstrekt onlogisch en irrationeel. Als alle zeven miljard individuen niets doen, dan regent het azijn en kookt de aarde. Dat wil ook weer niemand.

In de economie noemt men dat de ‘micro-macro-tegenstelling’. De microredenering klopt wel, maar op macroniveau heeft die een rampzalige uitwerking. Wat maakt het uit, kun je bijvoorbeeld denken, als ik met de trein in plaats van met de auto ga? Wat maakt die ene auto nu uit op het Nederlandse fijnstofprobleem? Omdat 8 à 9 miljoen andere automobilisten daar, opgejut door de ANWB, net zo over denken, heeft Nederland een gigantisch fijnstofprobleem.

Vergeet de kiloknaller

Ander voorbeeld. Wat maakt het uit als ik dat scharrelvlees koop, wanneer al die anderen voor de kiloknaller gaan? En ook hier geldt: terwijl niemand zijn huisdier in grote aantallen wil opsluiten zonder ooit in de buitenlucht te komen, zitten honderdduizenden dieren in grote aantallen opgesloten zonder ooit in de buitenlucht te komen.

Koop of biologische seizoensproducten

Vooruit, nog een voorbeeld. Wat maakt het uit dat ik in mijn eentje die verantwoorde groente koop? Waarom zou ik meer betalen voor regionale of biologische seizoensproducten als verder niemand het doet? Omdat een grote meerderheid er zo over denkt, telen de boeren noodgedwongen bulkproducten die arme boeren elders uit de markt kunnen drukken.

Doe iets!

Kom uit deze vicieuze cirkel, zou ik zeggen. Stap uit je blik, wordt vegetariër, consumeer verantwoord. Of doe een van deze. Doe iets! Denk liever macro-(bio)logisch dan micro-(on)logisch.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.