Home

Achtergrond 449 x bekeken 2 reacties

EU voorspelt tot 2014 graanprijs van 175 euro

De graanprijzen blijven tot 2014 op een niveau van 170 tot 175 euro per ton.

De productie stijgt de komende jaren weliswaar. Maar omdat de vraag naar graan ook groeit, blijven de graanprijzen op een hoger niveau dan in voorgaande jaren.

Dat blijkt uit een analyse van de Europese Commissie, waarvan het Productschap Akkerbouw melding maakt. De analisten verwachten dat tot 2014 in de EU de graanoogst met zo’n 50 miljoen ton zal stijgen. Dat komt doordat de opbrengst per hectare toeneemt en doordat het areaal groter wordt. Dit jaar is de graanoogst in de EU uitgekomen op 257,4 miljoen ton.

Maar ook de vraag stijgt. De analisten van de Europese Commissie verwachten dat de productie van bio-ethanol in 2014 zo’n 16 tot 18 miljoen ton graan vraagt. Dit jaar is zo’n 3,5 miljoen ton graan omgezet in bio-ethanol.

De prijzen liggen op dit moment een stuk hoger dan wat de Europese analisten voorspellen. De Nederlandse beurzen noteren voor voertarwe 218 tot 232 per ton. Voergerst brengt 220 euro per ton op. Op de wereldmarkt schommelen de prijzen sterk. Er is een tekort aan maaltarwe. Bovendien beperken veel landen de graanexport door forse heffingen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  .

  als de roepprijs op E 2,- en big op E
  60,- zit deze periode dan is er een goede toekomst voor varkenshouder en akkerbouwer

 • no-profile-image

  gert

  als de vraag stijgt,zullen de prijzen ook stijgen

Of registreer je om te kunnen reageren.