Home

Achtergrond 188 x bekeken

Dieren ervaren pijn als emotioneel onaangenaam

Onderzoek aan de Universiteit Utrecht heeft aangetoond dat het brein van dieren niet alleen pijnprikkels registreert, maar dat dieren de pijn ook echt als emotioneel onaangenaam ervaren.

Iets wat tot op heden nog steeds een punt van discussie is in de wetenschappelijke wereld, volgens de onderzoekers.

Tijdens het onderzoek werd bij ratten en honden de pijnperceptie vastgesteld door het meten van hersenactiviteit. Als pijnprikkel zijn kleine elektrische pulsjes gebruikt die aanvoelen als een speldenprik.

Tijdens het onderzoek is naar zogenoemde pijn gerelateerde 'evoked potentials', aangeduid met SEP, gekeken. Een SEP is de gemeten hersenactiviteit die optreedt als reactie op een pijnprikkel. Bij mensen is al aangetoond dat de hoogte van een SEP aangeeft hoe pijnlijk de toegediende prikkel wordt ervaren. De onderzoekers laten zien dat ook bij dieren de hoogte van de SEP aangeeft hoe vervelend de toegediende pijnprikkels waren voor het dier.

Het is overigens niet zo dat de onderzoekers in de praktijk pijn kunnen meten bij elk dier en in elke denkbare situatie. Het is met dit onderzoek dus nog niet mogelijk om antwoord te geven op vraag wat een big voelt tijdens castratie of wat een aan de haak geslagen vis voelt, aldus de onderzoekers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.