Home

Achtergrond 215 x bekeken

'De lente valt vroeger dit jaar'

Wie vol verwondering door zijn tuin loopt en denkt dat het wel lente lijkt, heeft in natuurtechnisch opzicht gelijk. "De lente valt echt vroeger dit jaar'', zegt onderzoeker en bioloog Arnold van Vliet van de Natuurkalender.

De Natuurkalender houdt bij welke bomen en planten wanneer in bloei staan, of welke beestjes zich laten zien. Uit die gegevens blijkt dat de seinen nu op groen staan wat de lente betreft. De onderzoeker werkt met gegevens over meerdere jaren. Zo weet Van Vliet dat bijvoorbeeld speenkruid gemiddeld op 30 maart bloeit. "Dit jaar komt het waarschijnlijk uit op 24 februari, ruim een maand eerder.''

Dit opmerkelijke fenomeen is te danken aan een combinatie van de warme dagen in februari en de juist koude dagen in december. De decemberkou heeft de groei een impuls gegeven. "Door die combinatie zien we nu soorten in bloei staan die niet eerder zo vroeg in bloei hebben gestaan, zoals de gele kornoelje.''

Dat is een plantensoort die niet iedereen wat zal zeggen. De narcis daarentegen is een stuk bekender. "Het valt veel mensen op dat die opmerkelijk vroeg in bloei staan.'' De Natuurkalender heeft daar zelf geen gegevens over bijgehouden, maar heeft die gekregen van een man die dat bijna 40 jaar wel deed. Daaruit valt op te maken dat de narcis, ongeacht de soort, gemiddeld op 11 april bloeit. "We hebben nu al velden vol en dat al weken."

Meteorologisch gezien is het natuurlijk nog lang geen lente, maar ook het KNMI stelt dat het daar qua temperatuur wel veel op lijkt. "We hebben medio februari vijf opeenvolgende dagen gezien met stralende zon en temperaturen tussen de 10 graden en 15 graden'', zegt Harry Geurts van het weerinstituut.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.