Home

Achtergrond 241 x bekeken

Colombiaanse boeren evacueren vee

Varkenshouders in de West-Colombiaanse provincie Valle del Cauca halen vee uit hun ondergelopen stal.

De getroffen streek, in een vallei bij provinciehoofdstad Cali, kampt al dagen met overstromingen en modderlawines als gevolg van hevige regen. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten er vijftien gewond. De provinciale overheid belooft financiële steun aan families die vanwege de overstromingen moeten verhuizen. Foto ANP

Glinzer Greetje 91 (v. Second-Look Jolt) van de maatschap Vos-Dijkstra uit Godlinze laat zich voor de foto nog even van haar beste kant zien. Greetje 91 werd op de Groninger Rundvee Show in Bedum kampioen bij de oudere koeien. Later op de dag zou de jury haar geroepen tot dagkampioen. Tijdens het spelen van het Gronings Volkslied werd haar als Algemeen Dagkampioene de sjerp omgehangen en kon zij het defilé van kampioenen aanvoeren. De jury roemde de hoge kwaliteit van de deelnemende dieren. De Groninger rundvee Show trok zaterdag 1200 toeschouwers. De maatschap Mulder-Ketelaar uit Winsum had net als vorig jaar de beste bedrijfsgroep. Het kampioenschap bij de jonge koeien werd gewonnen door Koepon Reginia 3 (V. Wilcroxview Jasper- ET) van W.N. Pon – Koepon uit Feerwerd. Blauw 115 (v Comestar Stormactic) van A.H. Mooijman uit Westerwijtwerd werd kampioen bij de middengroep. Foto Jan Bouwman

Aad van der Helm, medewerker bij tomatentuinder Dick van der Gaag uit Nootdorp, heeft de handen vol met het dieven en draaien van tomaten. Van der Helm is nu 53 en werkt nog steeds met plezier in de tuin. Het dieven en draaien gebeurt wekelijks en vormen ongeveer 30 procent van de totale werkzaamheden in het tomatengewas. Volgens Van der Gaag zijn de tomaten 6 november 2007 gezaaid en op 5 december naast het plantgat op de mat gezet. Een periode van ongeveer 4 weken naast het plantgat is nodig om te voorkomen dat het gewas zich te zwaar ontwikkelt. De eerste rijpe vruchten verwacht Van der Gaag eind maart. Foto Clement Mol

Akkerbouwer Paul van Stee geeft een kist van 700 kilo plantuien een warmwaterbehandeling voor een biologische teler. Door met zo schoon mogelijk uitgangsmateriaal te beginnen, wordt de ziekte meeldauw tegengegaan. "Dat is normaal bij biologisch plantgoed", zegt Van Stee nuchter. "Zij spuiten immers niet." Het bedrijf behandelt jaarlijks zo’n 100 ton uien. Het water is maximaal 42 graden. Van Stee is zelf een reguliere teler en gaf voorheen zijn eigen plantuien ook een warmwaterbehandeling. Dit jaar denkt hij erover om dat niet te doen. "Het hangt af van de spruit. Als de kiem te hoog zit, kun je de wortels kapotkoken. Daarom is het van belang om op tijd te beginnen." Foto Axipress

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.