Home

Achtergrond 177 x bekeken 1 reactie

Cogem: risico mais MON810 verwaarloosbaar klein

De risico’s bij de teelt van de transgene maissoort MON810 zijn verwaarloosbaar klein. Dat stelt de Commissie genetische modificatie (Cogem) in een advies aan minister Jacqueline Cramer (Vrom).

Cramer had om het advies gevraagd nadat in een Frans rapport ernstige twijfels aan de veiligheid van de mais waren gezaaid. De Franse overheid verbood daarop de teelt van MON810, maar niet de import. De mais wordt ook door Nederland geimporteerd. Cogem wil nog een uitvoeriger onderzoek naar MON810 uitvoeren.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    AnnevdHof

    Doet de COGEM haar werk wel? Wat vindt ze verwaarloosbaar klein; dat er maar een paar honderd dieren ziek van worden en sterven of dat de uitkruising pas over 10 jaar tot een monokultuur leidt en niet direct al? Dat de gevolgen pas de volgende generatie zichtbaar worden en zij dan al met pensioen zijn? Ja, wie betaald bepaald en wie hebben er een grote vinger in de pap in de besturen van universiteiten en onderzoekcentra als de COGEM? De universiteit van Wageningen wil graag scoren met gentechnologie en...toevallig...zit iemand van de universiteit als afgevaardigde in de COGEM. Was mevr. May Weggen niet de grootste voorstander van het vermarkten van (gentech) kennis en zit zij niet in diverse besturen met een link naar gentech (bijv. de universiteit van Wageningen)? Wat COGEM naar buiten brengt kan wat mij betreft direct als gentech PR direct naar de prullenbak. Waar hebben we deze club eigenlijk voor nodig, want op Europees niveau hebben we toch al een adviesorgaan? Dat zou toch bindend zijn? Jammer voor de Monsanto's en Pioneer Hi-Breds, brengt dat adviesorgaan soms een kritisch geluid naar buiten en daar zit Nederland niet op te wachten. Dan maar zand in de ogen strooien van de mensen en doen alsof we in Nederland serieus en zorgvuldig omgaan met deze materie en de COGEM maar weer inschakelen. Dut maar in mensen...jammer, want wat kan ik straks nog op mijn bord leggen dat wel gegarandeerd veilig is?

Of registreer je om te kunnen reageren.