Home

Achtergrond 523 x bekeken

Carnaval barst los

Wat historisch gezien 11 november al had moeten beginnen, gaat zaterdag eindelijk van start.

Het hele land, maar vooral toch ten zuiden van de grote rivieren, is in de ban van het carnaval. Verkleden, feesten, optochten, en vooral veel drinken.

"Het is nog zeer bescheiden hoe wij tegenwoordig carnaval vieren'', zegt hoogleraar historische Nederlandse letterkunde, Herman Pleij. Die ooit een boek schreef over het fenomeen.

"In de middeleeuwen begon het op 11 november en duurde tot Pasen.'' De periode, die toen nog geen carnaval heette, was de afsluiting van een periode van hard werken. "En vanaf de 11e lag het werk stil, werden de voorraden opgegeten, het varken geslacht en de wijn geproefd.''

Vrijwel aan de lopende band werd er gegeten en gedronken. Wat dat betreft valt het anno 2008 best mee. Dat we carnaval in februari vieren, hebben we te danken aan de kerk. Die eigende zich het feest toe en plakte het vast aan de vastenperiode.

Drinken en verkleden zijn zaken die onlosmakelijk zijn verbonden met het carnaval en dat hoort van oudsher ook zo. "Je maakt je los van alle zaken van het afgelopen jaar, van alle incidenten. Heeft er bijvoorbeeld iets rond een wethouder gespeeld, dan doe je daar in de verkleedsfeer iets mee en daarna is de kous dan ook af'', zegt Pleij.

Maar het belangrijkst is dat de (gedrags)regels die normaliter gelden, dan even niet gelden. "Juist zodat daarna de orde weer bevestigd is.'' Officieel mag dat van zondag tot woensdag, maar omdat met carnaval alles wat ruimer gezien moet worden, kan dat ook vanaf vrijdag zijn, of donderdag.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.