Home

Achtergrond 210 x bekeken 1 reactie

CBL wil niet alleen vlees van zeugen in schappen

Het Centraal Bureau Levensmiddelen houdt onverkort vast aan de eis dat vanaf 1 januari 2009 er geen vlees meer in de schappen ligt van onverdoofd gecastreerde dieren.

Het vlees moet wel afkomstig zijn van tomen biggen waarvan de mannelijke dieren verdoofd zijn gecastreerd. Dat zegt Marc Jansen, hoofd consument en Kwaliteit van het CBL.

Met deze verklaring reageert Jansen op de geruchten dat sommige Nederlandse supermarktbedrijven die Duits varkensvlees in de schappen leggen, genoegen zouden nemen met de garantie van hun leveranciers dat het vlees afkomstig is van vrouwelijke dieren.

Het vlees van de borgen zou dan apart worden gehouden en elders worden afgezet. "Dat is niet in de geest van de verklaring van Noordwijk, dat kan niet de bedoeling zijn. Ik snap wat dat betreft ook de gevoelens van de Nederlandse varkenshouders" aldus Jansen.

Hij stelt dan ook dat het CBL er veel aan wil doen om te voorkomen dat een dergelijke situatie ontstaat. "Misschien moeten we nog maar eens een keer naar Duitsland afreizen en uitleggen wat onze bedoeling is, namelijk het vooruit helpen van het welzijn van de dieren", aldus Jansen.

Het CBL neemt de voorwaarde dat het vlees afkomstig moet zijn van verdoofd gecastreerde dieren op in de inkoopvoorwaarden en wil dit laten borgen door de al bestaande controle-instanties. "Ik hoop niet dat onze nieuwe voorwaarde nu gaat leiden tot allerlei extra controle-activiteiten op de bedrijven, met name in het buitenland", aldus Jansen. "Maar als blijkt dat onze leveranciers zich niet aan onze voorwaarden houden hebben ze een groot probleem."

Er zijn wel signalen dat Duitse slachterijen op het punt van verdoofd castreren in actie komen. Volgens Wyno Zwanenburg van de NVV hebben Tönnies en Westfleisch zich al georiënteerd in Zwitserland waar varkenshouders al meer ervaring hebben met verdoofd castreren.

Eén reactie

 • no-profile-image

  jan vanhumbeeck

  Hoe controleert men of een varken verdoofd gecastreerd is of niet?

  ik vrees dat het gebruik van een co2 installatie voor veel van mijn collega' net iets te omslachtig zal blijken,

  in belgie is het voor een boer verboden om biggen te castreren, alleen de veearts mag dit doen,
  nog nooit heeft iemand dit gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.