Home

Achtergrond 178 x bekeken

Burger betaalt meer waterschapsheffingen

Waterschappen ontvangen 4,6 procent minder heffing van ongebouwde grond. Het lasten voor gebouwde eigendommen en ingezetenen stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De waterschappen verwachten in 2008 ruim 2 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dit is 2,2 procent meer dan een jaar eerder. Net als in 2007 is dit een geringe toename, vergeleken met de stijgingen in de periode 1999-2006.

De begrote opbrengst van de waterschapsomslagen bedraagt 0,8 miljard euro. Dit is 2,4 procent meer dan vorig jaar. Vooral de eigenaren van woningen en bedrijfsgebouwen betalen dit jaar meer, 4,9 procent. De hoogte van deze omslag is mede afhankelijk van de waarde van hun onroerend goed. Deze waarde is door hertaxatie flink toegenomen.

Ook de heffing voor de ingezetenen stijgt (2,7 procent). Dit komt vooral door tariefsverhogingen.

De waterschappen verwachten minder inkomsten uit de onbebouwde gebieden. Dit komt doordat het aantal onbebouwde hectares daalt. Daarnaast leggen de waterschappen de lasten steeds meer neer bij de bebouwde eigendommen en de ingezetenen. Deze twee groepen hebben vergeleken met de onbebouwde gebieden een steeds groter belang bij het werk van het waterschap.

De waterschappen verwachten uit de verontreinigingsheffing een opbrengst van 1,2 miljard euro. Dit is 2,0 procent meer dan in 2007. Bijna driekwart van de heffing wordt opgebracht door huishoudens. Die betalen dit jaar 2,3 procent meer voor schoon en zuiver water, terwijl de lasten van bedrijven met 1,4 procent toenemen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.