Home

Achtergrond 180 x bekeken

Bos stemt tegen EU-jaarrekening

Minister Wouter Bos (Financiën) heeft vandaag bij een EU-raad als enige tegen de Europese jaarrekening 2006 gestemd.

Hij wil zo een signaal afgeven dat er meer controle nodig is op de uitgaven, die in 2006 106 miljard euro bedroegen. Aanleiding is dat de Europese Rekenkamer al dertien jaar achtereen geen goedkeurende verklaring afgeeft voor de jaarrekening, omdat EU-landen te veel uitgaven niet kunnen verantwoorden.

Bos kreeg wel steun van Zweden, Denemarken en huidig EU-voorzitter Slovenië. Maar die gingen niet zover om tegen te stemmen. De Nederlandse tegenstem heeft geen praktische gevolgen.

Nederland controleert zelf wel veel EU-uitgaven. Zo stelt de minister zich verantwoordelijk voor de juistheid van de Europese landbouwsubsidies in Nederland.

De tegenstem van Bos krijgt steun uit de Tweede Kamer en het Europees Parlement. "Deze zaak sleept al veel te lang aan zonder oplossing'', stelde de liberale fractieleider Graham Watson in het Europees Parlement. "Lidstaten moeten goede controlesystemen opzetten.''

Europarlementslid Jan Mulder (VVD) zag dat er bij de regiosubsidies een foutenmarge van 12 procent is, ofwel 4 miljard euro. Mulder vindt het "hoog tijd dat de ministers van Financiën doorbijten''. "Ze moeten de fouten aanpakken en de boel niet steeds doorschuiven.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.