Home

Achtergrond 424 x bekeken 22 reacties

Bomenstichting opent meldpunt bomenkap

De Bomenstichting is zondag begonnen met een landelijke actie tegen het kappen van bomen die bepalend zijn voor hun omgeving. In het VARA-programma Vroege Vogels op Radio 1 werd zondagochtend het meldpunt Kappen! geopend waar natuurliefhebbers bedreigde bomen kunnen doorgeven.

Op tientallen plekken in Nederland worden beeldbepalende bomen en boomgroepen geveld. Vaak leidt dat tot grote plaatselijke of regionale ophef.

Veel gemeenten, provincies, tuinbezitters en andere grondeigenaren maken volgens de initiatiefnemers plannen waarbij onnodig bomen sneuvelen. "Bomenrijen met waardevolle eiken, een houtwal met berken, een bosje elzen en wilgen of soms zelfs een heel park dreigen dan te verdwijnen. Maar ook de tuineigenaar die de prachtige beuk in z'n achtertuin wil weghalen omdat hij er 'alleen maar last van heeft'. Terwijl bijna iedereen ervan overtuigd is dat bomen goed zijn voor de CO2-compensatie en tegen de luchtverontreiniging.''

Het radioprogramma maakt samen met de Bomenstichting een inventarisatie van bomen in Nederland die op de nominatie staan te worden omgezaagd. Het meldpunt Kappen! is te vinden op de website van Vroege Vogels.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  E.P.Kiesouw

  Herstelplan Gravelandse landgoederen desastreus voor oude bomen.
  Opnieuw blijkt dat oude bomen in Nederland voortdurend bedreigd en nauwelijks beschermd worden. Zelfs niet bij natuurmonumenten welke nu grote aantallen zeer oude bomen in graveland laat kappen. Oorzaak: het typerende uiterlijk van zeer oude bomen wordt geheel ten onrechte in verband gebracht met aftakeling en het spoedige einde van de boom. Hoe anders is te verklaren dat alleen in het Londense Richmond Park zijn al meer bomen van 500 jaar en ouder te vinden zijn dan in Duitsland Frankrijk en Nederland bij elkaar!! Dit komt omdat men oude bomen ziet als Levende History. Natuurmonumenten zou zich diep moeten schamen voor de verwoesting van een van de indrukwekkendste collektie zeer oude bomen in Nederland.

 • no-profile-image

  diepenbroickpark 74

  Hier dreigt een prachtige paardenkastanje omgehakt te worden. Deze boom is ook nog beschermd, volgens de mensen van de groenvoorziening zit er een zwam in. Ben zelf niet deskundig in deze, maar is het niet mogelijk dat een onafhankelijke instantie hiernaar kan komen kijken? Hopende spoedig van u te horen, teken ik, mvr. A.M.van der Linde

 • no-profile-image

  geradts

  mijn omgeving en ik maken ons zeer ongrust over een kap van een eeuwenoude groene beuk.De gemeente is op hand van de kapper.wa te doen?

 • no-profile-image

  gj

  Iemand die zelf bomen op eigen grond heeft staan moet die ook kunnen kappen.
  Daar heeft een ander niks mee nodig.
  Vroege Vogels, een waardeloos programma met een huichelachtige rot mentaliteit. Kappen met dit programma zou beter zijn.

 • no-profile-image

  gj

  Wat nou Annie? Ik denk dat de Bomenstichting zelf bestaat uit een verzameling randdebielen die niet weten hoe het werkt in Nederland.
  Een boom willen kappen = is een kapvergunning aanvragen bij de gemeente. Die beoordeeld en verleend al dan niet de vergunning, daar zou je dus geen verzameling uitkeringstrekkende oproerkraaiers voor nodig moeten hebben.

 • no-profile-image

  ziek van de milieu taliban

  Gewoon geen bomen meer plantten hoeven we ze ook niet meer te kappen.

 • no-profile-image

  willem

  Wat doen we toch weer opgewonden!!
  Waarom mogen mensen het landschap niet mooi vinden. Eigen grond!!!????? Met hoeveel mensen dacht je dat we in Nederland wonen?

 • no-profile-image

  gert

  natuurorganisaties kappen ook veel bomen en bos,kijk maar eens tussen appelscha en diever,er is een actiegroep van omwonenden die protesteert maar die organisaties zijn gewoon eigenwijs.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ik plant geen bomen meer, hoef ik ook geen kapvergunning aan te vragen. De bomenstichting vraagt erom dat steeds meer mensen deze instelling helaas krijgen

 • no-profile-image

  Inge de Vries

  In het Centrum van Hoofddorp op een
  prachtige locatie (Daar waar voorheen een school stond) Is een prachtig natuur-
  gebied ontstaan. Nu willen ze alle bomen
  (hele oude zijn daarbij) KAPPEN! En het
  grenst niet alleen aan het werelderfgoed
  (geniedijk)ofwel liniedijk , maar valt ook
  binnen die grens. En raad eens, de wethouder van milieu leidt dit project.
  122 nieuwbouwwoningen w.o. ook urban-villa's, en vlak naast ons een open parkeergarage van 2 lagen hoog moet
  dit nu prachtige natuurgebied verdringen.
  We worden wakker van de vogels.
  Er zijn vogels waarvan ik het bestaan niet eens afwist. Ik heb zojuist kleine
  gansjes bewonderd en zelfs de vliegtuigen kunnen de vogels niet over-
  stemmen met hun geronk. De vlaamse gaai had ik nog nooit van dichtbij gezien en
  hij was niet alleen. Prachtig toch! en dit
  alles moet nu wijken .....
  Juist ja, als er ook maar iemand is op
  deze aardbol die dit ook heeeel erg vindt
  laat hij of zij dan reageren.

  Want het lijkt wel of het niemand iets
  doet.

  Mag dit zomaar!!!!
  Bedankt als je de moeite hebt willen
  nemen om dit te lezen.

  Met vriendelijke groet,

  Inge de Vries.
  Hoofddorp

 • no-profile-image

  Taco Smits

  80-100 jaar oude beukenboom op perceel van hescheweg 79 dreigt te worden gekapt ivm bouw van drie woningen op het perceel. Door rekening te houden met de boom kan kap ons inziens worden vermeden......

 • no-profile-image

  A.v.d.Wiel

  Gemeente Oisterwijk en Waterschap de Dommel gaan de Voorste Stroom die door de kom van het dorp loopt tot een ecologische zone omvormen. Daartoe heeft de gemeente aan zichzelf een kapvergunning gevraagd (en misschien al verleend) voor 110 bomen! Tegelijkertijd worden in de kom 1600 woningen gebouwd (+ ca. 4000 mensen en 2000 auto"s) De vraag aan de gemeente welke metingen van o.a. Co2 en fijnstof ten grondslag hebben gelegen aan deze beslissing is nooit beantwoord.

 • no-profile-image

  Bianca

  Nog meer van dat cao volk die de ondernemers op de vingers staan te kijken

 • no-profile-image

  Peter

  Als je ergens een hekel aan krijgt zijn het bomen. Eerst waren het de boeren die de oorzaak waren van de bossterfte, idt door de ammoniakuitstoot. Na jaren is gebleken dat dit onzin is. Verwaarlozing ,verdroging, niet bemesten en ga zo maar door, wwaren de oorzaak. Dan nog bij rekonstructies van wegen waar bomen moeten wijken, eideloze procedures. Er werd gewoon gesteld er zijn meer mensen als bomen ,als het om de verkeersveiligheid gaat. Nu is het ergste, dat ze in de bossen gewwon om laten vallen en langs de wegen moeten ze blijven staan. Ook als boeren midden in hun grond enkele bomen staan, die heel lastig en onveilig zijn voor de bedrijfsvoering, noeten ze blijven staan. Wie wil er nu nog bomen als al die kapsonismakers d dienst uit willen maken. Wees verstandig, Trap ze van je erf en blijf zelf de baas.

 • no-profile-image

  hendrikus

  bij ons langs de boerderij loopt een fietsroute,vorig jaar waren een paar fietsers bij ons op de boerderij aan het kijken,ook in de stallen ,ongevraagt.Ben erheen gegaan met de vraag van wie heeft u toestemming om in de stal te komen,zegt de ene,we mogen toch wel kijken of heeft u wat te verbergen...........nou ze waren sneller van het erf af,dan ze gekomen waren

 • no-profile-image

  s.kern-herder

  de gemeente Almelo is volop aan het kappen. Achter mijn tuin wordt o.a. een hele rij prachtige elzen gekapt met als reden:achterstallig onderhoud van de houtwallen.
  Mijn hele tuingenot naar al dat mooie groen is verpest. Mag dat nou maar zo?
  Ik heb gisteravond, nadat ik gisteren ook gebeld heb, aan sommige bomen een briefje gehangen met het verzorek:Kap mij niet alstublieft, maar toen ik tegen de middag thuis kwam lagen de bomen met briefje en al op de grond. Ik kan wel huilen en dat heb ik ook gedaan.

 • no-profile-image

  kiki schrier

  Er is een kapvergunning verleend door de gemeente Ferwerderadiel aan de kerkeraad van Reitsum voor het kappen van de heel grote bomen rond de historische terpkerken van Reitsum en Lichtaard. Beide boompartijen zijn zeer bepalend voor het cultuurlandschap.

 • no-profile-image

  H. Meijer

  Ten behoeve van o.a de reconstructie van de Hoofdstraat te Ter Apel heeft de gemeente een kapvergunning verleend voor het kappen van 35 beuken, 39 eiken, 6 christendoorns, 3 berken. De bomen worden alleen en uitsluitend gekapt ten behoeve van de uitvoering van een gedeelte van het Centrumplan Ter Apel. Een aantal inwoners maken bezwaar tegen de voorgenomen kap en zoeken argumenten en ondersteuning van de bomenstichting.

 • no-profile-image

  Arend

  Ja dat denken die pvda ambtenaren allemaal dat ze aanspraak kunnen maken op wat van een ander is

 • no-profile-image

  Tante Annie

  Bah wat een contactgestoorde autistische reacties toch op een paar oude eiken die beschermd moeten worden! Typisch iets voor boeren met te kleine bedrijven, die in een natuurgebied nog steeds lopen te blerren dat ze toch een melkquotum willen volmelken van een miljoen liter... Wat een tobbers!

 • no-profile-image

  N.R.

  Als kappen van eigen bomen nog niet mag, zijn we wel heel ver afgezakt! Maar ze kunnen nog altijd ZIEK worden... kan je niets aan doen he?...

 • no-profile-image

  L.T.Lanting

  In Epe Noord is een mooie boomrijke woonwijk. Dit is een overgang van de dorpskern naar het echte bos en zit - liever gezegd zat - vol met vogels en eekhoorns. Als er een huis verkocht is, gaat dat meestal gepaard met het platharken van de bomen op het perceel, zodat er een gazon kan komen en de eigenaar en anderen goed zien hoe groot het perceel is. Intussen is al veel van de natuurwaarde verdwenen. Hoewel de gemeente onlangs officieel een "duurzame gemeente" is geworden (en zelfs dubbel zijdige kopieen maakt), vinden ze alles goed. Hoe kan dit nog gestopt worden?

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.