Home

Achtergrond 274 x bekeken

Bollenteelten lopen zo'n twee weken voor op schema

De bloembollenteelt loopt een week of twee voor op de normale ontwikkeling.

Als het warme weer aanhoudt, kan die voorsprong oplopen tot wel drie weken. Dat zegt Sjaak Langeslag, voorzitter van de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB).

"Dat betekent dat de bollenvelden eerder mooi en aantrekkelijk zijn voor bewoners van de regio en voor toeristen. De kleur komt wat vroeger dit jaar", aldus Langeslag.

"Voor wat betreft de productie geldt dat de bollentelers op deze manier eerder aan het ziekzoeken toe zijn, dan in voorgaande jaren het geval was."

Langslag denkt dat de teelt van narcisbollen, die altijd vroeg is, anderhalf tot twee weken voorloopt. "Narcissen staan nu al in bloei. Gewoonlijk is het nu ook vijf, zes graden koeler."

Of de versnelde teelt een positief effect op de bollen heeft, is volgens Langeslag nu nog niet te zeggen. "Dat weten we pas bij het rooien van de bollen. Na het ziekzoeken volgt nog een heel groeiseizoen. Dat moeten we eerst afwachten."

De warmte kan wel leiden tot een versterkte arbeidspiek, kan Langeslag al wel zeggen. "Als het gewas zich rustig ontwikkelt, heb je meer tijd om het ziekzoeken uit te voeren", legt de KAVB-voorzitter uit. "Als dit zo doorgaat, hoopt dat werk zich in rap tempo op."

Of registreer je om te kunnen reageren.