Home

Achtergrond 171 x bekeken

Boerenbonden tevreden met Britse ombudsman

De boerenbonden van Engeland en Schotland zijn tevreden over het voorstel van de Competition Commission voor een ombudsman voor de relatie tussen de supermarkten en hun leveranciers.

De beide bonden vinden het ook een goed idee de vrijwillige gedragscode voor de vijf grote winkelbedrijven te versterken. De Britse mededingingsautoriteit heeft na een uitgebreid onderzoek naar de wijze waarop de grote winkels omgaan met hun leveranciers een reeks voorstellen opgesteld.

De commissie wil ook dat er bij elk plan voor een nieuwe supermarkt eerst een onderzoek naar de economische noodzaak wordt ingesteld. Verder wordt het de grote winkels verboden hun leveranciers achteraf kortingen op te leggen, zoals nu nog wijdverbreid gebruik is.

De beide boerenbonden noemen de plannen een stap in de goede richting. "We pleiten al jaren voor een versterkte gedragscode die de angstcultuur in de leverantieketen voor de supermarkten weg kan nemen en kan leiden tot meer doorzichtigheid en vertrouwen," aldus voorzitter Peter Kendall van de NFU in Engeland.

Of registreer je om te kunnen reageren.