Home

Achtergrond 267 x bekeken 5 reacties

'Bevolkingsdaling vraagt om drastische maatregelen'

Nederlandse gemeenten moeten hun bouwplannen drastisch bijstellen. Ze zijn gebaseerd op groei, terwijl de bevolkingsdaling in sommige streken en provincies al is begonnen. Dat zegt Leo Klinkers van het Kenniscentrum voor Bevolkingsdaling en Beleid (KcBB) zaterdag in het Nederlands Dagblad.

"Nieuwe technische snufjes zoals onbemande kassa's waarbij boodschappen door de klant zelf door het scanapparaat gehaald kunnen worden, moeten er voor zorgen dat in kleine dorpen de voorzieningen op peil blijven'', aldus de bestuurskundig adviseur. "Dat kan voor supermarkten op het platteland de redding betekenen.'' Hij noemt het de uitdaging van de komende tien jaar.

Het in stand houden van voorzieningen als winkels, buslijnen en bankfilialen is volgens hem vooral van belang omdat anders nog meer mensen de dorpen verlaten. "Dat werkt leegstand, verpaupering en criminaliteit in de hand.''

Volgens Klinkers moet Nederland kost wat kost zien te voorkomen dat er lege spookdorpen ontstaan, zoals in Frankrijk en Spanje. "In bijna de helft van de Nederlandse gemeenten is de daling van het aantal inwoners al begonnen. Vanaf 2034 gaat de bevolking in het hele land dalen.''

DcBB verwacht dat geen enkele regio eraan ontkomt de bouwplannen die er liggen drastisch naar beneden toe bij te stellen. "Er is een politieke omslag voor nodig: van een politiek van groei naar een politiek van krimp. Dat is een omslag van denken in kwantiteit naar denken in kwaliteit.''

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boer

  weer een reden om het randmeer in de Wieringermeer NIET door te laten gaan! Want dan moeten er minimaal 2100 woningen bij komen en die blijven dan weer leeg staan! Terwijl de leegstand in de Wieringermeer al begonnen is! Bestaande woningen staan nu al gemiddeld driekwart jaar leeg of langer.

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  Het kan niet genoeg gezegd worden:
  MEER mens met minder mensen!

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  www.overbevolking.nl
  even surfen boer uit Wieringermeer, heus er is meer.
  Of zoals Door D. reeds opmerkte: Meer mens gaat alleen met MINDER mensen.
  Even verder denken dan jouw eigen horizon.

 • no-profile-image

  wil

  Hoezo minder bouwen? Er moet juist meer gebouwd worden om de idiote prijsstijgingen van woningen te stoppen. Niemand heeft er wat aan, jonge mensen komen niet aan de bak. En dat allemaal omdat de overheid geen kans ziet te zorgen dat er gebouwd wordt. En begin nou niet dat dat komt door natuur- en milieubescherming, er is genoeg open ruimte in Nederland waar gebouwd kan worden zonder natuur en landschap teveel te schaden. Verandering is niet hetzelfde als schade.

 • no-profile-image

  mevr. Door Denkert

  MEER mens, met minder mensen!

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.