Home

Achtergrond 320 x bekeken

Belasting 2007 is ongunstig voor agrariërs

Het belastingplan ‘Werken aan winst 2007’ pakt voor veel agrarische ondernemers negatief uit. Vooral de afschrijfbeperking op onroerend goed zorgt meer belasting, omdat er minder aftrek is. Aldus betoogt Bram Kruijning, directeur agrarisch accountant bij Accon avm adviseurs & accountants, voor het Agrarisch Dagblad.

De belastingmaatregelen voor 2007 kunnen grote nadelen hebben voor agrarische ondernemers die vallen onder de Wet op inkomstenbelasting: voor eenmanszaken, maatschappen en vennootschappen onder firma. De uitwerkingen van ‘Werken aan winst 2007’ worden nu pas zichtbaar, volgens Kruining. De bedoeling van het belastingplan was om de concurrentiepositie van ‘bv Nederland’ te verbeteren ten opzichte van het buitenland.

Grote boosdoener is de beperking op afschrijven van onroerend goed. Onroerend goed mag slechts afgeschreven worden tot de zogenoemde bodemwaarde. De bodemwaarde is de WOZ-waarde bij verhuur en de helft ervan bij eigen gebruik. Door minder afschrijven valt de fiscale winst hoger uit.

Een verzachtende maatregel is de MKB-winstvrijstelling, die 10 procent van de fiscale winst vrijstelt van heffing. Echter, deze vrijstelling weegt niet op tegen de lagere afschrijfmogelijkheden. Voor ondernemers die pas investeerden in nieuwe gebouwen, kan het nadeel tienduizenden euro’s zijn. Vroeger kon immers tot op de economische waarde afgeschreven worden.

Ook nemen de administratieve lasten toe. Jaarlijks verandert de WOZ-waarde, zodat de afschrijving telkens aangepast moet worden in de jaarrekening. Kruining legt verder uit dat de ondernemers met financieel maatwerk wel voorkomen dat onnodig geld wegvloeit naar de fiscus. Hij noemt mogelijkheden als investeringsplanning, pensioensvoorziening of het kiezen van een andere ondernemingsvorm.

Lees ook Agrocount studiebijeenkomst: Belasting besparen na werken aan winst

Meer informatie Boeren zijn de dupe van belastingmaatregelen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.