Home

Achtergrond 166 x bekeken

Bayer waarschuwt voor dodelijke bijwerking medicijn

Patiënten die het antibioticum Avelox krijgen, lopen een risico op dodelijke bijwerkingen. In een brief aan duizenden Nederlandse artsen en apothekers kondigt geneesmiddelenfabrikant Bayer deze week veiligheidsmaatregelen aan.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft woensdagavond een bericht daarover in het AD van donderdag bevestigd. Bayer alarmeert de medici na overleg met Europese en Nederlandse geneesmiddelenautoriteiten en de IGZ. De fatale risico's kwamen aan het licht bij een veiligheidsanalyse die Bayer naar eigen zeggen jaarlijks uitvoert.

In het buitenland werd in totaal bij dertien patiënten een verband gevonden tussen hun overlijden en het gebruik van Avelox. Bij het grootste deel van de overledenen ontstond een fatale leverbeschadiging. Bij een kleiner aantal patiënten ontwikkelden zich blaasvormige huidreacties die uiteindelijk een dodelijke afloop hadden.

In de brief dringt Bayer er bij Nederlandse artsen op aan dat zij alert moeten zijn op symptomen die wijzen op de ernstige bijwerkingen. Het middel is in Nederland sinds 2000 op de markt en wordt jaarlijks aan tienduizenden patiënten voorgeschreven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.