Home

Achtergrond 329 x bekeken

Bankrekening loopt in de papieren

Het hebben van een bankrekening kost de consument steeds meer geld. Volgens de Consumentenbond zijn de kosten van een gewone betaalrekening met betaalpas de afgelopen jaren explosief gestegen.

Vooral klanten van ABN Amro zijn fors duurder uit. Tussen 2003 en 2008 zijn rekeninghouders bij deze bank 161 procent meer gaan betalen.

De Consumentenbond liet donderdag weten verdere stijging van de tarieven voor het betalingsverkeer onaanvaardbaar te vinden. Hij eist van de grote banken dat de komende vijf jaar de tarieven niet meer stijgen.

De klanten van ABN Amro waren vijf jaar geleden 11,50 euro kwijt voor een betaalrekening met bijbehorende pas. Dit jaar betalen ze jaarlijks 30 euro. Bij de Postbank stegen de kosten in dezelfde periode met 79 procent en bij de Rabo Bank met 110 procent.

Volgens de Consumentenbond staan de kostenstijgingen in schril contrast met het steeds efficiëntere betaalgedrag van de consument. Er wordt steeds meer gepind, mensen doen veel vaker aan internetbankieren en de automatische incasso verdringt het gebruik van de papieren overschrijvingskaart. Banken besparen met dit gedrag kosten, maar de consument merkt daar niets van.

De Europese Commissie concludeerde vorig jaar dat de vorming van één Europese betaalmarkt de banken en het bedrijfsleven een kostenbesparing van miljarden euro’s per jaar gaat opleveren. Verdere verhoging van de consumentenkosten is daarom ongewenst, aldus de Consumentenbond.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) liet donderdag weten er begrip voor te hebben dat de Consumentenbond is geschrokken van de kostenstijgingen. ”Maar er is altijd een nuance. Nederland springt er in Europa nog gunstig uit wat betreft de kosten van rekeningen en betaalpassen”, aldus een woordvoerder van de NVB.

Uit een eerder onderzoek van het bureau McKinsey zou zijn gebleken dat de Nederlandse banken nauwelijks verdienen aan het particuliere betalingsverkeer. ”Veel mensen denken dat het bij bankrekeningen net zo is als bij water uit de kraan. Ze realiseren zich niet dat kraanwater ook geld kost”, zei de zegsman. Hij verwacht niet dat de banken hun tarieven zullen bevriezen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.