Home

Achtergrond 155 x bekeken

Balkenende bezorgd over toenemende spanningen

Premier Jan Peter Balkenende vindt dat er ongenuanceerd en in te harde bewoordingen over moslims en Antillianen wordt gesproken.

Daardoor lijken de verhoudingen in de samenleving weer op scherp te komen staan. De premier zegt dit in een interview in de Volskrant van zaterdag, waarover de krant vandaag op de website al bericht.

"Als ik zie hoe de PVV de laatste tijd het debat voert, met het pleidooi voor het verbieden van de Koran. Je kunt niet tegen moslims zijn omdat het moslims zijn. Nee, je bent tegen criminelen of tegen onhebbelijk gedrag.''

De veranderende sfeer merkt Balkenende in de toon van het debat. "Je merkt het in de discussie rondom een zekere film. In het buitenland bestaan zorgen. In Nederland ook.''

In de ogen van Balkenende vallen er "grote woorden''. "Moefti ben ik al genoemd. Het zal allemaal wel, denk ik dan.'' De premier wijst ook op de harde taal van PVV-Tweede Kamerlid Hero Brinkman die zei dat de Nederlandse Antillen moesten worden verkocht via marktplaats.nl. "Respectloos en onverstandig'', aldus Balkenende.

PVV-leider Geert Wilders vindt dat de uitspraken van Balkenende aantonen dat de minister-president een "beroepslafaard'' is. Hij vindt dat de premier juist onrust veroorzaakt door problemen te negeren en geen aandacht te schenken "aan de stem van een groeiend deel van de bevolking''.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.